Kategorije
Duhovnost

Živom Galilejcu (Mk 1,29-39)

uz #današnjeEvanđelje: srijeda 1. tjedna i 5. nedjelja (god. B)
John Bridges, Krist liječi majku Petrove žene

U jubilejskoj godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr), u kojoj želimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, s mislima na žrtve pandemije, migracija, klimatskih promjena, za utjehu i smirenje, za otkrivanje evanđeoskih dubina. S posebnom zahvalom svima vama koji ustrajno obnavljate našu Baziliku (Zaklada Anamarija Carević (zaklada-anamarija-carevic.hr)

Učitelju božanski, propovijedaš (2x κηρύσσω Mk 1,38.39) na svetom mjestu molitve, Božje Riječi i slavljenja Boga (2x συναγωγή Mk 1,29.39). Zato si došao. Po cijeloj svojoj i našoj Galileji otkrivaš nam istinu o Ocu nebeskom. Oprosti nam što ne slušamo, zanemarujemo i odbacujemo tvoju riječ, ne ravnamo se po njoj. Gospodine, smiluj se!

Kriste, liječiš majku apostolove žene od njezine groznice (Mk 1,30). Nakon duga dana uvečer, sav grad je pred vratima – na okupu je tvoja nova sinagoga (συνάγω 33). Liječiš mnoge kojima je loše (2x κακῶς ἐχω 32.34) zbog raznih bolesti (34). One koje je demon zaposjeo (32) oslobađaš. Istjeruješ mnoge zloduhe (2x δαιμόνια ἐκβάλλω 34.39). Stoga tebi donosimo svoje boli i sve zle sile u nama koje su jače od nas i vapimo: Kriste, smiluj se!

Gospodine, ti se moliš (Mk 1,35). Pronalaziš svoje povlašteno, izdvojeno vrijeme, na osamljenu mjestu, u miru, rano izjutra. Kao ljubljeni Sin iznosiš Ocu svome iskustva svoje duše, napajaš se ljubavlju njegova srca, upućuješ molbe i prikupljaš snage. Daruj nam svojega Duha koji će nas uvesti u tvoju molitvu, dati nam dijela u njoj. Gospodine smiluj se!

12. 1. 2022.

Niko Bilić, SJ

Vidi: Ruka koja liječi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.