Pet kruhova i dvije ribe (Mk 6,34-44)

uz današnje Evanđelje: 8. siječnja, 2. tjedan po Božiću

Harold Copping, Čudo s kruhovima i ribama

U godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr) u kojoj nastojimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU skroman prinos s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Svuečilištu u Zagrebu (https://www.ffrz.unizg.hr) za utjehu i ohrabrenje bolesnima, u zahvalu i potporu liječnicima, za smirenje i okrjepu duši, za dublje razumijevanje Evanđelja:

Pet kruhova i dvije ribe

Gospodine, u svom milosrđu (σπλαγχνίζομαι Mk 6,34) ti znaš da iz dubine duše žudimo za dobrim pastirom (usp. “kao ovce bez pastira” 1 Kr 22,17). Zato nas poučavaš (διδάσκω Mk 6,34) o Očevoj neprolaznoj mudrosti i ljubavi, zato nas čudesno hraniš (Mk 6,42). Gospodine smiluj se

Kriste, Učitelju naš, učiš nas da najprije pogledamo što imamo (ὁράω Mk 6,38). Koji je to, makar sasvim skroman, darak koji mogu dati? A onda ti čudesno činiš da ja dušama donosim (παρατίθημι Mk 6,41) od bogatstva srca tvojega. Zbog tebe mogu izvršiti tvoju svetu zapovijed (“Dajte im vi jesti!” Mk 6,37). Kriste, smiluj se!

Gospodine, ti daješ da i mrvica postane obilje. Od onoga što mi se čini beznačajno i sitno, višak koji je preostao, ti stvaraš novo bogatstvo, punu mjeru, gozbu za sve (πληρώμα Mk 6,43) – jer gledaš na Oca (διδάσκω Mk 6,41), jer blagoslivljaš (εὐλογέω Mk 6,41), jer sebe daješ kao kruh živi (usp. Iv 6,51). Gospodine, smiluj se!

8. 1. 2022.

Vidi: Kruh se lomi – Biblijski portal (amdg.eu)

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.