Molitva u Kani Galilejskoj (Iv 2,1-12)

uz #današnjeEvanđelje, 2. nedjelja “kroz godinu”

Aaron Simms, Svadba u Kani

Gospodine dobri, Spasitelju iz naše ljudske nevolje! Dopusti mi da se zaustavim i uđem u duhovne dubine u kojima se moja duša napaja na vječnim izvorima! Daj mi da vidim kako stvaraš čudesan početak svojih znakova (ἀρχὴ τῶν σημείων Iv 2,11)!

Ondje, u nepoznatoj Kani (Iv 2,1.11), u poganskoj Galileji (Mt 4,15), daleko do svetoga Grada nekakva se svadba održava. To nova obitelj kroči u svoj život! U tvome životu čas je kad je još uvijek majka istaknuta, na prvom je mjestu. S mladencima je vjerojatno u sličnoj ulozi kao kod rođakinje Elizabete kad je pohitila k njoj (Lk 1,39). Progovorit će ti jer uočava sasvim običan nedostatak (Iv 2,3). Vino potrošeno!

I ti si pozvan, Isuse (Iv 2,2), zacijelo s onim učenicima koje od prije tri dana okupljaš: Andrija i Ivan (1,39), Petar (42), Filip (43) i Natanael (47). Oni će povjerovati u tebe, steći će pouzdanje; poklonit će ti povjerenje, postat će vjernici (πιστεύω Iv 2,11). Došao si s učenicima (2,2), otići ćeš i s braćom (2,12)

Majci se obraćaš kao što ćeš to učiniti s križa (γύναι Iv 2,4; 19,26): Ona je žena – od Boga stvorena, od Boga blagoslovljena (usp. Post 1,27s; 5,2). Želiš li je to poštedjeti svojega časa? Još nije došao. Ali početak je tu.

Ni kad si kao dječak bio u Hramu niste se razumjeli (Lk 2,50), ali svejedno si im bio podložan (51). I sada je teško shvatiti tvoj govor, ali ti znaš da majka u tebi vidi novoga Josipa Egipatskoga koji ima rješenje i kad cijela zemlja trpi nevolju (Post 41,55). Poznaje majka i prepoznaje svetu povijest.

Samo jedno te danas molim, Gospodine: da i ja s ravnateljem stola smijem okusiti (γεύομαι Iv 2,9); da kušam tvoju tajnu iznutra kao što od davnine psalam zove: “Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin (γεύομαι Ps 34,9 LXX)!” Zajedno s njime rado ću zaručniku progovoriti.

Zagrabili su vodu, ravnatelj u ustima i po mirisu, svojim okusom osjeća i zna da je vino. Samo oni maleni, poslužitelji, znaju tajnu. Poslušno su do vrha napunili (Iv 2,7) i potom poslužili (2,8). Njima si rekao: “Zagrabite i odnesite!” (Iv 2,8), a nama sa svojega žrtvenika govoriš i danas: “Uzmite i pijte!” (usp. Mt 26,27).

Dopusti mi, Gospodine, da osjetim kako su u čas i na način koji ti hoćeš potekle žive vode iz nutrine Božjega Srca. Obilje! Za razliku od svega onoga prije ovo je dobro vino (2x καλὸς οἶνος Iv 2,10). Čuvao si ga do sada, a sada nam velikodušno bez mjere daješ!

Šest bačvi po preko 90 litara bilo je za uobičajeno pranje ruku i zdjela (usp. Mk 7,3.4). Sada je vino za slavlje! Za sve! Drevni je Prorok već u ono doba pisao: “O svi vi koji ste žedni, dođite! Ako novaca i nemate, bez naplate kupite vina (Iz 55,1)!”

Svoju slavu objavljuješ, Isuse (Iv 2,11). Daj mi da svom dušom oćutim kako blista, obasjava cijelo moje biće, pa da se slašću nasitim i utažim kao dijete na majčinim grudima (usp. Ps 131,2; Iz 66,11), kao zaručnica u zagrljaju ljubljenoga jer je njegova (Pj 2,16; 6,3), kao anđeo pred licem Oca tvojega koji je na nebesima (Mt 18,10).

16. 1. 2022.

Niko Bilić, SJ

Vidi: Početak znakova
Marija u Kani Galilejskoj

Poslušajte:  Marija – učiteljica vjere u Kani Galilejskoj

Pogledajte: Majka Marija – učiteljica vjere

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.