Kategorije
Duhovnost

Krštenom Isusu (Lk 3,21-22)

uz #današnjeEvanđelje: blagdan krštenja Gospodinova u god. C

Jose Ferraz de Almedia Junior, Krštenje Isusovo

Na blagdan krštenja Gospodinova u godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr) u kojoj želimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU skromno zrnce s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu (https://www.ffrz.unizg.hr) za smirenje i okrjepu duši, za ohrabrenje i prikupljanje snaga, za ulazak u tajnu Evanđelja:

Čudesne se, božanske stvari zbivaju s tobom, Gospodine! Sav Božji narod dolazi k velikom pokorniku, žestokom propovjedniku obraćenja, da primi krštenje, da se opere u vodama rijeke Jordan. I ti dolaziš, Isuse! I tako uzimaš na sebe sudbinu žive zajednice izabranih, Božjih. Radi nas postao si čovjekom. Savršen, bezgrješan i nevin, Svevišnji i jedini svet, staješ u red nas grješnika. Ušao si u ovu našu propadljivu, smrtnu narav. Ponizio si samoga sebe da budeš s nama u našoj žudnji za čistom dušom.

Primi me, Gospodine, u svoju molitvu! Uzmi me, Sine Božji, u svoj živi razgovor s Ocem pa da vidim kako nebo više nije zatvoreno. Najdublja ljudska čežnja ostvaruje se, najveći strah uklonjen je: nebo se otvara. Kad se tvoja duša k Ocu privija, vječna su vrata otvorena. Sunce Božjega svijeta razdire naše oblake i sjaji.

Iz nedohvatljivih Božjih visina Sveti Duh silazi u našu suznu dolinu, našu niskost, bolest i smrt, i tako potvrđuje da si se ti spustio, snizio si se. Tjelesni izgled, lik goluba, pokazuje još jednom da si ti u tijelu došao. U početku pravednik Noa vidio je kako golub označava kraj posvemašnjega potopa. Sada meni daj da prepoznam kako je Duh na tebi jer te je Otac pomazao, jer je došao kraj grijehu i teškoj osudi!

Otvori moje slabe ljudske uši, daruj mi pažljiv, pozoran sluh, smiri me posve da svu pamet usmjerim na svetu riječ koja se iz visina ori. Ne zaslužujem, ali ponizno molim. Daj da s tobom čujem kako Očev glas zvoni, kako nebo govori: Ljubim te, moje si veselje!

Tvoje sam dijete! Moj si, Oče dobri, vječni, nebeski! Mene voliš. Živim li ili mi je duša već kod tebe, na drugom svijetu, sva je tvoja simpatija u meni. U meni imaš svu svoju ugodnost i razdraganost. Sretan si zbog mene.

Blagdan krštenja Gospodinova, 9. 1. 2022.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.