Svetom liječniku i hranitelju (Mt 15,29-37)

uz #današnjeEvanđelje, srijeda 1. tjedna Došašća

U Došašću 2021. u godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr), o 500. godišnjici njegova obraćenja, s Družbom Isusovom (https://www.isusovci.hr) želimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu (https://www.ffrz.unizg.hr): S Kristom kroz Evanđelje. Za dublje razumijevanje i primjenu, za utjehu i predah, za smirenje uzrujanima i ohrabrenje prestrašenima, za povratak na bitno i prikupljanje snaga, za čitanje i slušanje:

Giovanni Lanfranco, Čudo s kruhom i ribama

Liječniče čudesni, hvala ti što dolaziš na naše more, dolaziš na naše gore (Mt 15,29). Svi, brojni, dolazimo k tebi jer tebe tražimo, jer nam je potreban veliki, božanski terapeut. Tu smo. Mnoštva i mnoštva (2x ὄχλοι mn. Mt 15,30.36).

Bacam se pred tebe sa svojom osakaćenošću i sljepilom, zgurena, pogrbljena tijela, bez prave sposobnosti da čujem što mi govoriš i da kažem ono što u srcu nosim (Mt 15,30). Sve svoje prikraćenosti, nedostatke i zaostalost donosim tebi pred noge, podlažem tvojoj svetoj terapiji (θεραπεύω Mt 15,30). Ponizno molim pobrini se, pruži skrb, liječi me! S cijelim tvojim narodom žarko želim diviti se riječima koje ti stavljaš u naša usta, da govorimo iz obilja tvojega Srca. Divit ću se kako su udovi na tvom Tijelu zdravi. Ti mi daješ snage da hodim tvojim stopama, otvaraš moje oči da te vidim kako proslavljen, svet kročiš pred nama. Učini danas svoje čudo da sav tvoj narod slavi Boga životvorca, Boga koji naše bitke pobjedonosno vodi (Mt 15,31)!

Pozivaš me k sebi, Isuse, da mi povjeriš tajnu svojega srca. Utroba ti je uzdrhtala od sućuti (σπλαγχνίζομαι Mt 15,32). Ganut, pun si samilosti i milosrđa nad nama koji smo s tobom. Ne želiš da klonemo na svojemu putu. Tako dugo, predugo, traju dani nakon tvoje muke i tvojega križa. Kad će Uskrs svanuti? Glad me muči. Ona prava, dubinska. U pustinji smo.

Gdje naći pravi odgovor za sav naš silan svijet? Kako utažiti i namiriti sve nas (usp. Mt 15,33)? A ti tražiš ovo malo, nedostatno što imam kao Božji dar (Mt 15,34). Nešto kruha zemaljskoga i nekoliko ribica. Tebi predajem, u tvoje ruke polažem.

Daj nam svima da predahnemo, spusti nas na zemlju! I opet, kao prije, uzimaš ovaj skroman, neznatan darak. Ti zahvaljuješ (ἐυχαριστέω Mt 15,36). Ti lomiš ovaj kruh i daješ mi da nosim hranu dušama. Nahrani me, Kruše živi, nebeski, tako da još jednom novo obilje nastane, za svaki dan u tjednu puna mjera (Mt 15,37).

  1. 12. 2021.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Jedan komentar:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.