Kategorije
Duhovnost

Navjestitelju Kraljevstva (Mt 9,35-38; 10,1.6-8)

Uz #današnjeEvanđelje, subota u 1. tjednu Došašća

(CNS photo/Lisa Johnston, St Louis Review, 2016.)

U jubilarnoj godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr), o 500. godišnjici njegova obraćenja, Družba Isusova (https://www.isusovci.hr) nastoji VIDJETI SVE NOVO U KRISTU. U Došašću cijeli prvi tjedan gledamo onu prvu svijeću koja označava svjetlo Kristovo. Sjaji. Vrijedi li ovo kao tračak koji rasvjetljuje, tješi, ohrabruje i daje snagu? Zrnce s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu (https://www.ffrz.unizg.hr) u svijetu suvremene tehnike. #outreach. Za pokoj preminulima i sućut ožalošćenima, za utjehu bolesnima i zahvalu liječnicima, za mudrost i slogu vladarima i buntovnicima u borbi protiv onih pravih virusa koji ugrožavaju život Božjega naroda, za predah i smirenje, za čitanje i slušanje:

Objavi mi, Gospodine dobri, kako to i danas prolaziš ovim našim stranama – i u velegradu i u najmanjem gotovo napuštenom zaseoku (usp. Mt 9,35). Tamo gdje se okupljamo na molitvu i na slušanje Božje Riječi, ti nas poučavaš. Proglašavaš da Bog kraljuje, to je tvoja radosna vijest, i daješ nam svoju terapiju za sve vrste naših boli i slabosti (θεραπεύω 9,35). Zaustavljaš svoj neopisiv, dubok pogled na nama, obuhvaćaš nas svojim nebeskim očima (ὁράω 9,36). I vidiš kako nas gnjave i zanovijetaju nam (σκύλλω) , i jedni i drugi. Bacaju nas amo-tamo (ῥίπτω 9,36). Već je drevni prorok, sin Jimlin, vidio da je tvoj narod “kao stado bez pastira” (1 Kr 22,17). Smililo ti se, tvoje srce uzdrhtalo je od smilovanja (σπλαγχνίζομαι Mt 9,36). Milosrđe te vuče.

Za tebe to je žetva, vrijeme za ubiranje plodova, Gospodinova žetva (4x θερισμός Mt 9,36-38). A od svojih učenika prvo tražiš da mole. Čas je za usrdnu molitvu!

K sebi zoveš svojih dvanaest, koje si odabrao. Mogu li se ja među njima prepoznati! Mogu, ako mi daješ svoju moć koja ponajprije odgovara duhovnom svijetu, da nečiste duhove odstranjujem. To je prvo. Mogu ako doslovce tebe nasljedujem. Dopusti mi da tvoju terapiju dajem za sve naše boli i slabosti (Mt 10,1 usp. 9,35).

Šalješ me ponajprije k ovom, tvome narodu, k onima koji su danas izgubljeni od pritiska i ograničenja, od bolesti i straha, od virusâ i lijekova, od zabune i pobune (usp. Mt 10,6). Ti me pošalji da poput tebe razglašavam: stiže Bog kralj, nadomak je, evo ga (10,7)! Tvoje kraljevstvo nadohvat je ruke. Tu je.

Ljekovitu skrb tvojega Srca, tvojega smilovanja koje vrije i buja, pružat ću našoj ljudskoj nemoći. Ti nas možeš iz našega mrtvila podići, očistiti od onoga što je okaljano, strunulo, gnjilo. Ti možeš izbaciti iz nas sve zloduhe koji nas opsjedaju, uporno nas žele zavesti, obuzeti, razdijeliti, učiniti neprijateljima (usp. Mt 10,8). Pokloni mi, Gospodaru, dok te žarko molim! Daj mi bez moje zasluge i bez naplate (2x δωρεάν 10,8), pa da velikodušno, bez računice, dijelim tvoje darove, ne tražeći uzvrat!

4. 12. 2021.

Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.