Molitva s Ivanom Krstiteljem (Lk 3,1-6)

Uz #današnjeEvanđelje, 2. nedjelja Došašća (god. C)

www.fotocommunity.de

Evanđelje bez Isusa pravi je znak da je vrijeme priprave. U godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr), o 500. godišnjici njegova obraćenja, dok u Družbi Isusovoj (https://www.isusovci.hr) želimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, evo mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu (https://www.ffrz.unizg.hr) za ujedinjenje naroda, za svjetlo ogranizatorima i voditeljima, za potporu i zahvalu liječnicima, za utjehu onima koji teško trpe, za čitanje i slušanje.

Bože vječni, nebeski! Podari mi u ovoj našoj pustinji koja nas je snašla da s Ivanom Krstiteljem pažljivo slušam kako na proročki način tvoja riječ dolazi (“dođe riječ Božja Lk 3,2). U teškom času i moje tijelo žudi za tim da vidi tvoje spasenje (Lk 3,4). Tvoj Jedinorođenac, vječna Riječ, tijelom je postao (σάρξ Iv 1,14)). Posvetio je, otkupio naše tijelo. Zato ponizno motrim i klanjam se: svakom tijelu od tebe dolazi spasenje. Već kod Noe sklopio si savez sa svakim tijelom (כל בשׂר Iz 40,5 usp. 4x Post 9,15-17).

Povijesni je trenutak. Sve se zna. Veliki vladar caruje nad svijetom, a nad tvojim narodom njegov je opunomoćenik, upravitelj (Lk 3,1). Tu su naši mjesni vlastodršci koje čak i kraljevima nazivamo, ali podložnici su i nemaju punu vlast. Jedan i drugi vlada nad četvrtinom, treći nad dvije – upravo onaj kojemu će brat preljubnik preoteti okrutnu ženu herodovskoga imena (Mk 6,17), ženu ubojicu Ivana Krstitelja (Mk 6,24).

Povedi me, Svemogući, do rijeke žive vode da i ja poslušan kako po cijelom našem kraju – danas – gromovito, prodorno Ivan razglašava sveto pranje (βάπτισμα Lk 3,3 usp. βαπτισμός Mk 7,4). Poziva na obraćenje, sprema očišćenje, vodi do oproštenja grijeha. To je ono najvažnije.

Drevni je Prorok najavio: svi mi, sav tvoj narod treba pripraviti put po kojem ćeš nam doći, Gospodine. Ti sam, Dobri, ispuni ove dubine malodušja, straha i bezvoljnosti u meni! Spusti, snizi moju oholost i beskorisno lažno uzdizanje! Moje krive crte ispravi, obrani me od krivudanja i stranputice! Moju nezgrapnu grubost i grbavost, oštre bodlje, ukloni, izravnaj! Podari mi blagost i nježnost svoje čvrste, odlučne ruke, svojega srca!

5. 12. 2021.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Jedan komentar:

  1. Lic. Carmen Vrljičak

    Hermosa oración!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.