Kategorije
Cjeloživotno učenje Duhovnost

Učitelju Božjega kraljevstva (Lk 13,18-21)

Uz #današnjeEvanđelje, utorak 30. tjedna

U godini sv. Ignacija (ignacije.hr | Centar za duhovnost i kulturu Ignacije), u kojoj želimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, dok se sunce probija kroz oblake, mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (Fakultet filozofije i religijskih (unizg.hr)) za predah i molitvu, za prihvaćanje Evanđelja i prikupljanje snaga, za čitanje i slušanje:

Učitelju sveti! Objavljuješ da Bog kraljuje (2x βασιλεία τοῦ θεοῦ Lk 13,18.20). Tumačiš kako.

Što su pobožne duše vjekovima iščekivale, što su tvoji proroci najavljivali, tu je. S tobom dolazi. Baš kako je drevni Izbavitelj sa svim izabranim narodom, prešavši u život, pjevao: Gospodin je kralj uvijek i dovijeka (Izl 15,18). Dao im je da posred mora prođu po suhom (Izl 14,16.22.29).

Sada tražiš pravu sliku iz našega redovitoga života, Gospodine, kao što si maloprije tražio pravu usporedbu za nas ljude ovoga naraštaja (Lk 7,31). S čime ćeš kraljevstvo Božje usporediti (ὁμοιώσω Lk 13,18.20)? Čemu je nalik (3x ὅμοιος Lk 13,18.19.21)?

Slično je sitnomu sjemenu kad ga posijem u svoj vrt koji si mi podario (Lk 13,19). Majušno zrnce postaje razgranata, velika biljka u kojoj ptica može saviti svoje gnijezdo, kao što si ti među nama svoj šator postavio (σκηνόω Iv 1,14, usp. Lk 13,19). Kraljevstvo Božje slično je kvascu. Malo je dovoljno da se digne sve tijesto koje su zamijesile vrijedne ruke domaćice, majke-hraniteljice.

Otac daje svoje dare. Sve je uključeno, sve se traži – od najsitnije stanice u organizmu, od najjednostavnijega kemijskoga spoja i fizikalnoga zakona, do svemirskoga svijeta, sunčeva svjetla, topline, vlage i vremena da se stvar odvije.

Pouči me, pokreni me, Bože moj! Moje će ruke pripraviti zemlju, zasijati u pravi čas. Moje će ruke uzeti brašno i sve što je potrebno, umijesiti tijesto, staviti mjericu kvasca. I onda ću pustiti, odložiti, dati vremena.

Dobri Oče, ti si kralj svega stvorenja. Ti daješ da raste (usp. 1 Kor 3,7), a ja smijem zahvalno ubrati plod, razlomiti kruh za nas.

26. 10. 21.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.