Naš brat Josip (Post 45,1-8) – audio

Josip se očituje braći

Hvala Bogu! Hvala Radio Marija Hrvatska! Još jedan skroman a bitan prinos s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Ovako smo 2. 10. 2021. razgovarali o formalnom ustroju i rječniku, o sadržaju i biblijsko-teološkom značenju čuvenoga odlomka na početku 45. poglavlja u Knjizi Postanka.

Poslušajte: Naš brat Josip

Josip se više nije mogao svladavati pred onima koji su ga okruživali pa povika: »Neka svi odstupe!« Tako nitko nije ostao s Josipom kad se očitovao svojoj braći. 2 Briznuo je u glasan plač, da su ga i Egipćani mogli čuti. Doznalo se za to i na faraonovu dvoru.
3 »Ja sam Josip«, reče Josip svojoj braći. »Otac mi je, dakle, još na životu!« Ali mu braća nisu mogla odgovoriti, toliko se zapanjiše pred njim. 4 Onda će opet Josip svojoj braći: »Primaknite se k meni!« Kad su se primakli, nastavi: »Ja sam Josip, vaš brat; onaj koga ste prodali u Egipat. 5 Ali se nemojte uznemirivati i prekoravati što ste me ovamo prodali; jer Bog je onaj koji me pred vama poslao da vas održi u životu. 6 Dvije su već godine što je glad došla na zemlju, a još pet godina neće biti ni oranja ni žetve u zemlji. 7 Zato me Bog poslao pred vama da vam se sačuva ostatak na zemlji te da vam život spasi velikim izbavljenjem. 8 Tako niste vi mene poslali ovamo, nego Bog; on me postavio faraonu za oca, gospodara nad svim njegovim domom i vladaocem nad svom zemljom egipatskom.

Koliko je važno pokazati pravo lice i pomiriti se s najbližima, s braćom? Kako teški križ postaje veliko spasenje? Zašto je Josip Egipatski pralik Isusa Krista, Spasitelja?

Urednica i voditeljica: Andja Jakovljević, prof.
Redatelj, tehnički i glazbeni urednik: Andrej Paulus, prof.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.