Kategorije
Cjeloživotno učenje Duhovnost

Jao vama, zakonoznanci! (Lk 11,47-54)

uz #današnjeEvanđelje: četvrtak 28. tjedna
Ernst Karl Georg Zimmermann, Krist i farizeji (1900.)

Sa živom željom i iz potrebe, halapljivo slušam tvoje riječi, Gospodine, da me iscijele, da me spase. Evo, sada i drugi i treći “Jao” (οὐαί Lk 11,46.47.52), kao i farizejima (3x οὐαί 42.43.44), upućuješ onima koji se svim marom dadoše na izučavanje svetoga Zakona. To je Očeva pouka za život. A što smo učinili!?

Ne daj, Bože moj, da se slažem (συνευδοκέω Lk 11,48) s ljudima koji oduzimaju život tvojim prorocima, ni da budem njihov svjedok koji odobrava. Ne, ti ne tražiš da gradim kuću (2x οἰκοδομέω 47.48) pokojnima, da dižem spomenik kojim ću pristati na zločin i potvrditi ga. Ti želiš da budem živi kamen za tvoju živu Crkvu, duhovni Dom (1 Pt 2,5), kojemu si ti Glava (Kol 1,18)!

Od ovoga, tvojega naraštaja traži se (2x ἐκζητέω Lk 11,50.51) naplata za svu prolivenu krv od Adamova Abela, koji je od bratove ruke stradao (Post 4,8), do Jojadina Zaharije, kojega je kralj dao kamenovati na svetom mjestu između oltara za žrtve paljenice i ulaza u svetište Salomonova hrama (2 Ljet 24,21); od prve knjige drevnoga kanona Biblije, do posljednje knjige.

Upozoravaš me, ne samo radi ozbiljne prijetnje i zato da me pozoveš na pravi strah Božji, nego zato jer najavaljuješ da ćeš upravo ti, Ljubljeni, Sine Božji, Žrtvo vječna, Jedina, platiti presvetu cijenu. Krv ćeš svoju za otkupninu proliti. Na sebe uzimaš što se od nas potražuje. Što Otac od nas traži (2x ἐκζητέθη- 50.51 pasiv), ti ćeš dati, ti ćeš podnijeti. Podmiruješ za sve – od prvoga do posljednjega čovjeka.

Daruj mi, Gospodine, ključ svete spoznaje (κλείς γνώσεως Lk 11,52) da uđem onamo gdje Otac kraljuje. Ti si vrata (Iv 10,7.9)! To znanje želim sa svima podijeliti.

Mudrosti iskonska, Božja (σοφία τοῦ θεοῦ Lk 11,49)! Da spremna srca reknem: “Mene pošalji da tvoje riječi proročki govorim, da srcem i rukama apostolski za te svjedočim”? Ali strah me drži i ponizan oprez jer poznajem svoju veliku slabost. Pošalji me, Gospodine, ali me ne puštaj, nego me čvrsto drži kad me protjeruju iz svoje sredine, kad mi tijelo u smrt vode. Reći ćeš: “Ne boj se onih koji tijelo ubijaju!” (Lk 12,4)

I ja ću navaljivati (Lk 11,53), uporno tražiti i pitati, ali ne zato da te lovim i lažno optužim, nego da te primim kao svoga vođu i svoj štit.

Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.