Kategorije
Duhovnost

Jao meni, teško meni (Lk 11,42-46)

srijeda 28. tjedna

Učitelju jaki, odrješito, bez okolišanja, kudiš i upozoravaš farizejska srca “Jao vama!” – jedanput (Lk 11,42), pa opet (43), i opet (44). I onda još zakonoznance (46). U pitanju je život – svih nas.

Jao meni, teško meni kad se s najvećim marom brinem za ljekovito bilje i povrće, a izostavljam ono bitno za život, za dušu. Jao meni, teško meni kad na svetom mjestu gdje se sluša Božja riječ i uzdižu molitve Bogu gledam na sebe, tražim prvo sjedalo, želim biti na katedri. Kad sam u javnosti, vani, očekujem da mi iskazuju poštovanje i izriču pohvalne pozdrave.

Teško meni kad uzimam tvoju Riječ zato da napadnem i optužim, da drugima namećem terete i oduzimam život, a za sebe tražim samo užitak, utjehu i olakšanje.

Svojim “Jao vama”, Gospodine, spasonosno me razotkrij! Blago meni kad me ti prekoriš i izgrdiš! Rasvjetljuješ osnove na kojima mi duša počiva, postavljaš me na temelje koje si za me stvorio.

Objavi mi danas tajnu svoje Žrtve koja je živi temelj! Pokazao si nam da je Božja pravednost Božja ljubav. Njegov sud njegova je ljubav bez kraja. Prosudba i odluka koju Otac nebeski donosi smilovanje je i milosrđe srca njegova. To si posvjedočio svojim križem, uskrsli Spasitelju. Božji sud – to su tvoje raširene ruke.

Očeva pravednost i Očeva ljubav na prvom su mjestu. Sveta su mi obveza po kojoj ću život imati i život davati. A onda mogu s mirom pripravljati salatu i birati začine.

14. 10. 2021.

Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.