Kategorije
Duhovnost

Gospodaru koji se vraća sa svadbe (Lk 12,35-38)

uz #današnjeEvanđelje, utorak 29. tjedna

U godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr/) u kojoj nastojimo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU mrvica na Gospodarevu stolu s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti (https://www.ffrz.unizg.hr/) za predah i smirenje, za sve dublje otkrivanje Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Nesmirene duše, sa srcem koje traži, iščekujem te, Gospodaru sveti. Gdje si? Kad ćeš doći? Kreni (ἀναλύω Lk 12,36) sa svadbe natrag u svoj dom, dođi i pokucaj! Rado ću ti odmah otvoriti.

Hvala ti, Svjetlosti svijeta, što si upalio svjetlo i u mojoj duši da gori i sjaji. Opasujem (περιζώννυμι Lk 12,35.38) svoje bokove kao što ćeš se ti, Dobri, na Posljednjoj večeri ponizno opasati (διαζώννυμι Iv 13,4) da moje grješne noge opereš, da moj životni put ispraviš, izravnaš, pravo usmjeriš. Gospodar poslužuje slugu!

Blago meni (Lk 12,37), kažeš jednom, jer me želiš pronaći (2x εὑρίσκω 12,37.38) kako te budna srca čekam. Blago meni, kažeš drugi put (12,38), jer ćeš doći kad ti hoćeš, možda kad padne mrak, možda u ponoć, možda u najdubljoj noćnoj tmini, par sati prije nego zarudi zora, kao one noći u Galileji, kad si došao o četvrtoj noćnoj straži (Mt 14,25; Mk 6,48), kad si po moru hodio. Blago meni, kažeš, i izričeš ova dva nova blaženstva.

Umjesto da je tebe, Gospodaru, služim, ti u svojoj božanskoj dobroti mene primaš da se smjestim za tvoj stol (ἀνακλίνω 12,37). Ti, Veliki i Vječni, postao si moj poslužitelj (διακονέω 12,37). Ne samo da me dvoriš, nego, opasan težinom križa, trnjem i čavlima, sama sebe daješ mi za hranu, da se okrijepim – da me izliječiš, ojačaš!

19. 10. 21.

Niko Bilić SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.