Tko si, Gospodine? (Lk 9,7-9)

uz #današnjeEvanđelje, četvrtak 25. tjedna

Na spomendan omiljenoga, čuvenoga, silnoga padre Pija, dok počinje još jedna jesen, mrvica s Gospodareva stola na našemu https://www.ffrz.unizg.hr i https://www.ftidi.hr za smirenje i okrjepu duši, za čitanje i slušanje:

Heinrich Hoffmann, Magister Iesus

Čak i preljubnik, pohotnik Herod koji nad četvrtinom ima vlast, koji je dao odrubiti glavu tvome Preteči, Gospodine, rođaku Ivanu, traži priliku da te vidi (Lk 9,9). A ja?

Upravljam, evo, svoje oči, svoje srce k tebi, Gospodine jer mi je potrebno svjetlo za život.

Nije to Herod iz tvojega djetinjstva koji te iz straha već tada, na početku, htio smaknuti (Mt 2,16). To je onaj drugi, istog imena i istoga duha, koji će te izrugivati (Lk 23,11) prije nego se sprijatelji s Poncijem Pilatom (23,12).

Upravo ono što ćeš uskoro čuti od svojih učenika (Lk 9,19) kad ih budeš pitao o mišljenju ljudi, vladar već čuje (9,7.8). I ti doživljavaš da te pogrešno shvaćaju. I taj dio naše ljudske naravi uzeo si na sebe. Gledamo u tebi žestokoga, pustinjačkoga navjestitelja žurne pokore koji donosi obraćeničko krštenje. Ali ti nisi samo Preteča! Tumačimo da si veliki glasnik Dana Gospodnjega koji je bio uznesen na nebo i, evo, ukazao se. Ali ti nisi tek glasnik koji najavljuje Dan ! Tražimo u tebi neki časni proročki lik iz davnine. Ali ti si više od Salomona i više od Jone (Lk 11,31.32)!

Zajedno sa Savlom, klanjam se licem do zemlje i pitam: “Tko si, Gospodine?” (Dj 9,5).

Velike stvari ljudi kažu kad govore o uskrsnuću: da je Ivan uskrsnuo od mrtvih (ἐγεῖρω Lk 9,7), da je neki prorok iz starine ustao (ἀνίστημι 9,8). Neću li i ja prepoznati da najavljuju tvoj slavni Uskrs od kojega sve počinje (ἐγεῖρω Lk 24,6.34; ἀνίστημι Lk 24,46). I prije nego što učenicima otvoreno najaviš svoje uskrsnuće koje dolazi nakon muke (Lk 9,22), govori se o uskrsnuću. Sam Herod čuje i pita se.

Dopusti mi da te u miru promotrim, Živi! Ničice padam pred tobom i gledam – da pamet umirim, dušu nahranim na Srcu tvome, na tvojem spasenju. Objavi mi tajnu svoje osobe, Sine Božji vječni, Mesijo naš!

23. 9. 2021.

Niko Bilić, SJ

https://vimeo.com/612377746
https://www.tiktok.com/@pnikobilic/video/7011009912197172486
https://www.instagram.com/p/CUJ2KR4FjDy/
https://www.facebook.com/paterniko/videos/1831854060355397

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.