Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

uz današnje Evanđelje, ponedjeljak 25. tjedna

Antikna uljanica

Dobri Spasitelju duše moje, ne ostavljaj me u mraku! Upozoravaš me da pazim kako slušam tvoje riječi. Budno, otvorenih očiju! Ako ih primim, ako žive u mojem životu, još ću dobiti. Ako tvoju riječ, Gospodine, i tvojega Duha imam, Otac nebeski još će mi dati.

Sad je čas da iskreno pregledam i ustanovim. Jer ako nemam, jao meni! Sav privid, sva glasovitost i ljudski ugled, sva moja umišljenost, ništa mi ne vrijedi. I to će mi biti oduzeto. Ti znaš i najskriveniji kutak mojega bića, Stvoritelju! I najtajniji djelić mojega života tebi je očit. Uzmi, ukloni! U vatru tvojega milosrdnoga Srca bacam svu glumu, sve namještanje, slatko lice i manipuliranje, sva Potemkinova sela i sve kule u zraku.

Hvala ti što si bez ikakve moje zasluge zapalio svoju svjetiljku u kući mojega života. Zaustavi moje ruke da je ne poklopim, da je ne zaklonim i ne ugušim svojim pokućstvom i svojom prtljagom.

Otvori i moje oči i moje srce za one koji ulaze (Lk 8,16)! Tebi su važni, na njih gledaš i želiš da vide tvoje svjetlo jer ti si svjetlost svijeta (Iv 8,12). Ti si svjetlo istinsko (Iv 1,9). Došao si na svijet da svakome podariš prosvjetljenje.

Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)
Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18) – Vimeo

20. 9. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.