Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

uz #današnjeEvanđelje, ponedjeljak 25. tjedna

Dobri Spasitelju duše moje, ne ostavljaj me u mraku! Upozoravaš me da pazim kako slušam tvoje riječi. Budno, otvorenih očiju! Ako ih primim, ako žive u mojem životu, još ću dobiti. Ako tvoju riječ, Gospodine, i tvojega Duha imam, Otac nebeski još će mi dati.

Sad je čas da iskreno pregledam i ustanovim. Jer ako nemam, jao meni! Sav privid, sva glasovitost i ljudski ugled, sva moja umišljenost, ništa mi ne vrijedi. I to će mi biti oduzeto. Ti znaš i najskriveniji kutak mojega bića, Stvoritelju! I najtajniji djelić mojega života tebi je očit. Uzmi, ukloni! U vatru tvojega milosrdnoga Srca bacam svu glumu, sve namještanje, slatko lice i manipuliranje, sva Potemkinova sela i sve kule u zraku.

Hvala ti što si bez ikakve moje zasluge zapalio svoju svjetiljku u kući mojega života. Zaustavi moje ruke da je ne poklopim, da je ne zaklonim i ne ugušim svojim pokućstvom i svojom prtljagom.

Otvori i moje oči i moje srce za one koji ulaze (Lk 8,16)! Tebi su važni, na njih gledaš i želiš da vide tvoje svjetlo jer ti si svjetlost svijeta (Iv 8,12). Ti si svjetlo istinsko (Iv 1,9). Došao si na svijet da svakome podariš prosvjetljenje.

20. 9. 2021.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.