Sinu Čovječjemu koji se za nas predaje (Lk 9,43b-45)

uz #današnjeEvanđelje, subota 25. tjedna

U ovoj Ignacijevoj godini u kojoj želimo vidjeti sve novo u Kristu, skroman prinos #outreach s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i našega Filozofsko-teološkoga instituta afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana – za predah i molitvu, za otkrivanje Evanđelja, za napajanje na izvoru, za čitanje i slušanje:

Volimo fasciniranost, Isuse naš. Drago nam je kad smo zapanjeni čudesnim stvarima. I dok se svi mi divimo onome što si učinio, ti svojim učenicima na srce stavljaš važnu najavu (Lk 9,44). Otvoreno kažeš: bit ćeš predan. Imaš biti izručen u našu ljudsku vlast.

Prije Preobraženja na gori već si najavio svoj križ i svoj uskrs (Lk 9,22). A sada, dok preneraženi svjedočimo kako dječaka, od malena opsjednutoga, oslobađaš i vraćaš u život (Lk 9,42), drugi put ponavljaš glavnu najavu. Ali tako da samo muku i smrt nagoviještaš, izostavljaš uskrsnuće. Ovdje, u svojoj Galileji (Lk 4,31) prvi put govoriš o tome da ćeš biti predan. To je tvoje predanje, to je Očeva volja. Upravo na ove tvoje riječi anđeli će u praznome grobu podsjetiti vjerne žene: “Sjetite kako vam je govorio dok je još bio u Galileji (24,6). Treba da bude predan (24,7).”

Ohrabri me, Gospodine, tako da mi duša ne ostane blokirana od straha! Podari mi svetu odvažnost da te pitam o onom bitnom, najvažnijem. Stavi svoj odgovor u moju dušu, upiši ga svojim božanskim prstom na ploču mojega srca, Učitelju sveti! Ne daj da se u svoju agnostičku (usp. ἀγνοέω Lk 9,45) sebičnost zatvorim u kojoj ne mogu i ne želim znati, ne spoznajem, ne poimam. Razotkrij mi skrivenu tajnu tvoje riječi tako da je s divljenjem, pažljivo, smjerno promatram, tako da mogu uvidjeti, proniknuti što mi kažeš. Svim ću srcem prihvatiti, poklonit ću se pred tvojim predanjem.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.