Isus zna

Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

uz današnje Evanđelje: četvrtak 24. tjedna, 11. nedjelja u god. C, proljetne kvatre

J. J. Tissot, Žena Isusu pomazuje noge

Gospodine, ti znaš kakve misli u srcu njegujemo, kakve prosudbe u sebi donosimo. Znaš teret koji u savjesti nosimo i uvrede koje trpimo od ljudi oko nas. 

Kriste, ti si platio presvetu, golemu cijenu spasenja za nas. Do kraja si nas ljubio, do kraja su nam grijesi oprošteni.

Dolaziš među nas, za našim si stolom na zajedničkom blagovanju. Primi naše ponizne suze kajanja. Naša usrdna molba neka bude pomazanje.

Kako biti Kristov vjernik u 21. stoljeću? Što danas znači biti kršćanska duša? Pomaže li u odgovoru na to pitanje čuveno evanđelje o ženi grješnici (Lk 7,37) koja je mnogo ljubila (47), koja je stupila u kuću farizeja Šimuna i Isusu noge pomazala (ἀλείφω Lk 7,38.46)? Čitamo taj odlomak pod naslovom: Isus zna. Otkrivamo da govori o svezi vjere (πίστις Lk 7,50), ljubavi (3x ἀγαπάω 7,42.47) i praštanja (4x ἀφίημι 7,47-49).

U Evanđelju je žena, opterećena u savjesti, iznutra, svojim promašajima, a izvana sudom i osudom od drugih. Ona zna gdje je Isus (ἐπιγινώσκω 7,37). To je znanje vodi. Ide k njemu. Opasno krši protokol. Nepozvana dolazi.

Uzela je pomast. Je li onako dragocjena kao kad će Lazarova Marija slično učiniti prije muke Isusove (Iv 12,3)? Jednako i ova žena zauvijek ulazi u Evanđelje (usp. Mk 14,9). Isus je prihvatio poziv za raskošan farizejski stol. Ali ova žena ostaje otraga, do nogu Isusovih. Farizejsko srce sudi da Isus nije prorok, a ova žena svoju vjeru polaže u Isusa.

Što je gorljivi čuvar predaje starih propustio, ona čini (Lk 7,44-46). Od brige da ga pozove, da bude cijenjen domaćin, da čaše i zdjele izvana budu čiste (usp. Lk 11,39), izostavio je ljubav i ljudsku blizinu, nježnost, njegu. Isus zna njegovu misao. Na ono što je farizeju u srcu, Isus na glas odgovara (7,40). Isus zna što ova žena čini. Pere mu noge kao što će on učenicima prati noge. Ona ga ljubi. Ona Pomazanika pomazuje. Osobno, utjelovljeno, posvetila se ljubavi prema Isusu. A farizej je u svojoj moći vjerojatno samo izdao nalog što sve treba pripraviti.

Farizej govori, u sebi (Lk 7,39) i na glas, jednom, dvaput (7,40.43). A ova žena, otraga, šuti i šuti. On je Šimun (3x Σίμων 7,40.43.44), kao i Isusov prvak-apostol, a njoj ni ime ne znamo. Nije Isus samo Šimunov poziv prihvatio (7,36), nego njemu, farizeju, daje pouku o začaranom krugu ljubavi i oproštenja. Njemu govori o dugovima, o vjerovniku koji čeka podmirenje i o dužnicima koji su dužni vratiti (7,41s). A u središtu pouke kao Isusov živi primjer jest ova žena. Šimunu govori, ali okrenuo se k ženi (7,44). Na nju gleda.

I svojega odabranika Petra, kad mu je potrebno oproštenje, pitat će samo o njegovoj ljubavi (Iv 21,15-17). Tko mnogo ljubi, mnogo mu se oprašta (usp. Lk 7,47). Kome je mnogo oprošteno, mnogo ljubi. “Pet stotina denara” (Lk 7,41) je pet stotina radnih dana, plaća za gotovo dvije godine. Na novac smo osjetljivi i odmah razumijemo. Koje olakšanje za dužnika kad mu je oprošteno (usp. Lk 7,42)!? Koja dobrota u gospodara koji otpušta! Isus zna. Isus jest prorok (usp. Lk 7,39). Zna on da je ova žena grješnica. Ali to očito nije na prvom mjestu.

Zahvaljujući evanđeoskoj ženi i njezinoj velikoj ljubavi, svi koji su s Isusom za zajedničkim stolom otkrivaju njegovu božansku moć da oprašta grijehe (“Tko je ovaj?” Lk 7,49). Pitaju o njemu, žele ga upoznati. To je apostolsko djelovanje ove žene. A njoj Isus proglašava i potvrđuje da je zbog svoje vjere došla do spasenja, da joj vjera ozdravlja dušu (Lk 7,50). Ovoj ženi Gospodin daje poslanje: “Idi!”. Mala evanđeoska riječ označava smjer (εἰς). Isus je šalje da sada ide na poljane mira. Smjer njezina životnoga puta od sada je mir. Živi okrenuta prema Kristovu miru (usp. “svoj mir” Iv 14,27).

2. popravljeno izd.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.