Kršćani su za život

Za koji život?

Uzmemo li dobro poznati početak Sv. Pisma, samo kod stvaranja čovjeka čitamo kako je Bog učinio da bude živa duša tako da je udahnu u nj svoj dah života. Mi smo za život koji je Božji dar čovjeku, za život koji zahvaljujući objavi i znanosti sve više poznajemo, život o kojemu prikupljamo iskustava od onoga prvoga časa kada u mikro ili nano svijetu mogu sa sigurnošću reći: “Evo, to sam ja”. Mi smo za naš život, za život obitelji, za život naroda.

Nije to tek život u mašti koje dijete vidi u svakoj lutki, nije to samo život kućnog ljubimca, nije to život u odglumljenim emocijama koje vidimo na ekranu ni život u virtualnoj stvarnosti na internetu, na mobitelu i kompjuteru. Mi smo za život koji nam je darovan, koji je tajna i vodi nas u beskonačnost s Bogom.

Zašto smo za život?

Zato što je Majka Marija rekla “Da” anđelu i Duh Sveti je učinio da Božji Sin postane ljudski sin u njezinoj majčinskoj utrobi, a majčinska utroba u jeziku Biblije znači milosrđe. Mi smo za život zato što je njezin zaručnik Josip također rekao “Da” anđelu kad je uzeo k sebi ženu svoju. Mi smo za život zato što je Isus došao na svijet u Betlehemu gdje nije bilo mjesta za njih, zato što je već kao dijete doživio progonstvo u Egipat, zato što je svojim roditeljima bio pokoran u Nazaretu premda nisu razumjeli što im govori.

Mi smo za život zato što je Isus Krist u jaslicama najdražesnijim licem djeteta i preslatkim osmjehom grlio cijeli svijet, zato što je s licem krajnjeg ljudskog patnika podnosio krvav znoj, bič i trn, križ i čavle; zato što mu je u ranim tridesetima koplje probolo srce potvrdivši pravu smrt. Mi smo za život zato što je Otkupitelj posvetio ljudsko umiranje i smrt, potvrdo je i ostvario što psalam kaže: „I u dolini smrti ti si sa mnom“. Mi smo za život zato što je Isus vjerno ispunio obećanje i trećega dana ustao od mrtvih. Uskrsnuo je kako je rekao.

Kako smo za život?

Ovo nas pitanje vraća na današnje Evanđelje. Za život smo tako da nam srce bude blizu Bogu, da sami budemo do kraja evangelizirani, pa da Boga častimo usnama na korist i na spasenje. Za život smo tako da nam je Božja vječna živa riječ – Isus – važnija od ljudskih tradicija, običaja, predrasuda i uvjerenja. Za život smo tako da nam na prvom mjestu nikad ne bude vanjština nego liječenje srca od onih teških dijagnoza koje Isus precizno postavlja: zli naumi i pakost, lakom i obijestan život u laži, blud i preljub, krađa i ubojstvo, oholost i zavist. Isus nas vodi na korijen problema i izvor rješenja. Kad molimo: Isuse, učini srce naše po srcu svojemu, oslobađamo se svih tih zala koja iznutra izlaze i onečišćuju nam život.

Mi smo za život tako da, kada nas huškački napadaju, primamo obranu koju Isus otvorena srca, jasno i čvrsto, osigurava svojima.

vidi: Molitva Učitelju Isusu koji me proročki brani i ide na korijen problema

29. 8. 2021.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.