Kategorije
Duhovnost

Sveti apostoli Filip i Jakov

3. svibnja

El Greco, sv. Filip i Jakov

Molitva Kristu koji je sav u Očevoj ljubavi i sva je Očeva ljubav u njemu

uz #današnjeEvanđelje: Iv 14,6-14

Gospodine, ti mi objavljuješ svu ljubav Oca nebeskoga. Ako tebe poznajem, ako tebe istinski gledam, onda je sva žudnja moje duše utažena. Toliko si dugo sa mnom, a ja još uvijek ne vidim, nego se nekim svojim idolima klanjam. Pa smjerno vapim: Gospodine, smiluj se!

Kriste, cijelo vrijeme ti si u Očevu srcu, od njegove snage radiš, njegove mi riječi govoriš. Sve njegovo božanstvo u tebi je. Tvoje je. Stoga zazivam: Kriste, smiluj se!

Odlaziš. Ali ja vjerujem, zbog tvoje smrti i tvojega uskrsnuća vjerujem u tebe i ti mi daješ da činim tvoja velika, još veća djela. Što god te u tvojem Duhu zamolim, to stvaraš jer tako Oca proslavljaš. Oprosti mi nevjeru i nemar: Gospodine, smiluj se!

Svetoga Filipa poznajemo takoreći kao prvoga apostola. Doveo je Natanaela k Isusu, tu je kad Grci traže Isusa, stranom dvorjaninu pomogao je doći do vjere i krstio ga je (Dj 8,38). Pritom je poznat kao onaj koji je stručnjak za gledanje. Natanaelu veli: “Dođi i vidi!” (Iv 1,46), Grci žele vidjeti Isusa (Iv 12,21), a Filip kao ono što je dosta za svu ljudsku želju traži da im Gospodin pokaže Oca (Iv 14,8).

Svetoga Jakova Alfejeva (Mt 10,3; Mk 13,8; Lk 6,15), tzv. Jakova Mlađega (Mk 15,40), ne onoga koji je Zebedejev sin, brat Ivanov (Mk 1,19), pamtimo kao čovjeka iz Isusova rodbine koji se zato i zove njegovim bratom (Gal 1,19 usp. Mt 13,55; 27,56; Mk 6,3; 16,1; Lk 24,10). Nosi ime praoca Jakova po kojemu je narod Božji dobio ime Izrael (Post 32,29; 35,10), a izdvojen je time što se Gospodin ne samo Petru, prvaku, nego i njemu, apostolu Jakovu – što razumijemo – poslije uskrsnuća zasebno ukazao, kako stoji u prvom zapisanom dokumentu o tome (1 Kor 15,7). Stoga je shvatljivo da je Jakov u Jeruzalemu autoritet (Dj 12,17; 15,13; 21,18; Gal 1,19; 2,9) i to tolik da ga respektiraju i u Antiohiji (Gal 2,12). Njegovo autoritet daje snagu i  jednoj novozavjetnoj knjizi, Jakovljevoj poslanici koja u kanonu  stoji odmah iza onih Pavlovih.

3. 5. 2021.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.