Kategorije
Duhovnost

Spasonosni put za Europu, istina i život za Europu

Uz #današnjeEvanđelje, 6. vazmena nedjelja: Iv 15,9-17

Vrijedi li ovo kao mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Uz Dan Europe. Za njegovanje vazmene radosti i jaču molitvu Duhu Svetome.

Uskrsli Spasitelju, ti si moj Učitelj. Primjer mi daješ. Čuvaš zapovijedi Očeve i tako ostaješ u ljubavi njegovoj (Iv 15,10). Kao što je tebe Otac spasio od ralja naše bratoubilačke zloće, od grozote križa i tamne jame smrti, tako ti mene ljubiš. Daješ mi prostor za život u svojoj ljubavi, u njoj mogu boraviti (9). I to mi govoriš zato da tvoja uskrsna, pobjednička radost bude u meni i da moja duša bude radosna do punine (Iv 15,11).

Gospodaru (κύριος 15,15) sveti, ljubazni! U kampanji Srca svojega ne tražiš moj glas, ne nudiš mi da biram tebe, nego ti si mene izabrao (16). U posvećenom, dirljivom, posljednjem času – času Posljednje večere, u oproštajnom govoru daješ mi svoju oporuku. Nije to ponuda ni poziv po dragoj volji, nego daješ mi zapovijed, i ponavljaš, triput (ἐντολὴ 12, 2x ἐντέλλομαι 14.17). Od svega mnoštva samo je jedna nova, samo jedna baš tvoja zapovijed. Silno je tvoje povjerenje u mene. Zapovijedaš da ljubav Srca tvoga u sebi nosim za svoje bližnje. Povjeravaš nas jedne drugima.

Tražiš da ljubim kao što si nas ti najvećom ljubavlju ljubio: život svoj položio si za nas, dušu nam svoju daješ (13). Pavši na zemlju, umro si i donosiš mnogo roda (usp. Iv 12,24). Zato biraš mene da i ja izvršim pra-zapovijed, prvi blagoslov Očev (Post 1,28) – da donesem plod. I obećavaš da će taj plod biti ne tek prolazna iskra, nego da će imati trajnu vrijednost (μένω Iv 15,16). Velik je plod u tome da će mi Otac dati što ga god zamolim s tvojim Srcem, s tvojim Duhom, s tvojim svetim imenom Boga spasitelja, (16).

Dopusti mi da se rastopim u moru miline dok otvaraš svoje Srce preda mnom i objavljuješ mi sve što si čuo od Oca (15). Prijatelj sam ti. Za tebe nisam rob nad kojim despotski gospodariš. Primaš me u veliku bezuvjetnu bliskost, dopuštaš mi da uđem u tvoju radost (usp. Mt 25,21.23). Uvjet je da izvršavam što mi zapovijedaš (Iv 15,14) jer za mene daješ život (13), Pastiru Dobri. Nalažeš nam i naređuješ da tako mi ljubimo jedni druge: da život dajemo (12.17).

Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Hvala vam svima koji svojom molitvom, marom i darom obnavljate našu dragu Baziliku: Zaklada Anamarija Carević (zaklada-anamarija-carevic.hr)

Dan Europe, 9. 5. 2021.

Niko Bilić, SJOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.