Kategorije
Cjeloživotno učenje Duhovnost

Pred vrhunskom tajnom Presvetoga Trojstva (Mt 28,16-20)

uz #današnjeEvanđelje, Presveto Trojstvo, nedjelja poslije Duhova
Francisco Caro (17. st.), Presveto Trojstvo

Vrijedi li ovo kao mali darak s našega www.ffrz.unizg.hr za ulazak u dubine i prikupljanje snaga, za novo otkrivanje Presvetoga Trojstva, za čitanje i slušanje? Na onaj pravi Dan državnosti, na dan novih izbora, uoči blagdana zagrebačke Zaštitnice i Kraljice – Majke Božje od Kamenitih vrata.

Uskrsli Spasitelju, Pobjedniče sveti, povedi me na svetu goru da ti se smjerno, u miru, duboko poklonim. I ovo obećanje ispunjaš, riječ održavaš: nakon Uskrsa tu si, u svojoj Galileji, kao na početku. Pokazuješ mi se, daješ da te vidim, kako si rekao (“ondje će me vidjeti” Mt 28,10; usp. “ići ću pred k u Galileju” Mt 26,32; Mk 14,28). Ne u nekom dalekom, drugom svijetu iz snova, u koji želim pobjeći, nego ovdje u mojoj svagdanjoj Galileji, gdje mreže bacam kao i prije, pa makar počesto prazne ostaju. Tu sam, među svojima. A ti ne odlaziš, nego vjeran ostaješ sa mnom u svakom mojem danu sve do kraja, dokle god ovaj svijet živi.

U svojoj dobroti priđi k meni. Neka te ne zaustave moje dvojbe i moja malovjernost. Objavi mi svoju najveću i najdivniju tajnu koja će me u temeljima smiriti i dati mi dubinsku sigurnost. Sve je u tvojim božanskim rukama, dobrim, svemoćnim. Ti si istinski vladar. Otac ti je dodijelio svu vlast na nebu i ne zemlji, u svijetu Božjemu i u svijetu ljudi. Ti ne širiš strah, ne gaziš slobodu, ne izrabljuješ, nego daješ da svi narodi na svijetu od tebe mogu naučiti što je život.

Iz siline i veličanstva svoje vlasti i opet se k meni spuštaš. Meni povjeravaš tu čudesnu moć da cijelom svijetu donosim krštenje u ime Boga Oca, Stvoritelja vječnoga, u ime tvoje, Sine Božji, Otkupitelju, i u ime Duha Tješitelja, Duha Istine koji daje život i posvećuje. Toliko mi povjerenje poklanjaš: meni daješ da čuvam i dijelim sve što si nam zapovjedio.

30. 5. 2021.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.