Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Molitva Isusu koji će poslati Duha Svetoga (Iv 15,26–16,4a)

uz današnje Evanđelje, ponedjeljak, 6. vazmenoga tjedna

Na dan blaženoga Ivana Merza koji počiva u ranjenoj Bazilici Presvetoga Srca Isusova jer je u njoj dnevno bio na svetoj misi. Zrnce s našega Fakulteta filozofije i religijske znanosti na Sveučilištu u Zagrebu u ovoj drugoj pandemijskoj godini. Za njegovanje dublje vazmene radosti, za pojačanu molitvu Duhu Svetome, za čitanje i slušanje.

Ti znaš, Tajanstveni, Utjelovljeni, Uskrsli, da si me otpočetka (ἀπ’ ἀρχῆς) izabrao za sebe, da svjedočim za tebe svojim životom (Iv 15,27).

Ne zaslužujem svojim silama, ali ponizno molim, primi me za sveti stol u dragocjenom, ganutljivom času Posljednje večere. Tumačiš svoje riječi, objašnjavaš s kojom svrhom govoriš (2x ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα Iv 16,1.4). Govoriš mi zato da me sablazan ne pokoleba, da me ne zastraši i ne blokira (16,1), nego da i nju primim iz Božje ruke. Govoriš mi zato da uključim pamćenje kada dođe čas mojih progonitelja, da se mogu sjetiti i imati na pameti sve to jer ti si nam rekao (16,4a).

Otvori mi oči, Gospodine, otvori mi pamet da upoznam Oca i da upoznam tebe (Iv 16,3). To je najvažnije. Pa da nikoga ja ne izbacujem iz tvoje zajednice (16,2a), da si nikad ne umišljam kako je to bogoslužje i prinos Bogu da drugima ili sebi oduzimam život, tvoj dar – svojim ludim riječima i spletkama, svojom nerazumnom mržnjom i svojim oružjem – da ga uklanjam iz svijeta živih, odričem mu pravo da postoji (16,2b).

Odlaziš k Ocu da mi pošalješ Tješitelja, koji izlazi ususret, priskače u pomoć i brani me, bodri i podupire, oživljuje moje sjećanje. To je Očev Duh Istine, tvoj Sveti Duh, koji dolazi. U Ocu mu je izvor, zato će najbolje svjedočiti za tebe (Iv 15,26).

na blagdan bl. Ivana Merza
10. 5. 2021.

Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.