Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Vrata koja me vode u život (Iv 10,1-10)

uz #današnjeEvanđelje, ponedjeljak 4. vazmenoga tjedna

Vrijedi li ova mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dok upravo stiže međunarodno povjerenstvo koje dovodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje radi reakreditacije u RH? Za utjehu i smirenje, za sve žrtve – psihičke, fizičke i političke – u pandemiji novoga koronavirusa, za otkrivanje radosti u ovih 50 dana Vazma. Hvala svima vama koji molitvom i darom, strukom i marom pomažete u obnovi naše Bazilike – nacionalnog svetišta Srca Isusova (Zagreb, Palmotićeva 31): https://zaklada-anamarija-carevic.hr/

Bernhard Plockhorst, Dobri Pastir

Čuvaru duše moje, hvala ti što imaš strpljenja sa mnom. Dvaput mi ponavljaš pouku tako da je mogu razumijeti i uzdati se u nju: Zaista, zaista kažeš mi (Iv 10,1.7). Strah me je kradljivca (κλέπτης 10,1.8.10) da me ne orobi, ne usmrti, ne upropasti, jer zato dolazi (10). Plašim se lopova (λῃστής 1.8) i tuđinca koji ne pripada ovamo (2x ἀλλότριος 10,5) i svih koji osim tebe dolaze, koji ne ulaze na vrata, nego provaljuju (10,1). Ne prepoznajem njihov glas, stran mi je i ne slušam ga. Neću ga slijediti, pobjeći ću (10,5).

Tvoj glas dobro mi je znan (10,4) – tajanstven i očit, mio i odrješit, skroman, a gromovit. Znaš tko sam, imenom me zoveš, zato slušam (10,3). Želim ti kao vjeran vratar (θυρωρὸς 10,3) širom otvoriti vrata. Uđi k meni!

Ti me izvedi, preda mnom odvažan kreni i ja ću te slijediti (10,4). Kad tebe vidim, znam: Ovo su vrata koja me vode u život (2x θύρα 10,7.9). Ti si to! Ti mi otvaraš put kojim mi je ići. Pokazuješ mi gdje ću naći pravu hranu za sebe, gdje me Otac spašava (10,9).

Hvala ti što nisi kradljivac života moga, nego si došao zato da u punoj mjeri živim, da moj život ne bude usukan, krnj i skučen, nego obilan, izdašan, velik (ζωή 10,10 usp. “ulaziti i izlaziti” 10,9).

N. Bilić, Vrata koja vode u život; Ilustracija: Bernhard Plockhorst, Dobri Pastir


26. 4. 2021.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.