Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Kristu živom, Kruhu duša naših (Iv 6,35-40)

Uz #današnjeEvanđelje, srijeda 3. vazmenoga tjedna, nakon novoga potresa. Neka i ovo bude skroman, a važan #outreach s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu za njegovanje radosti u vazmenom vremenu. Hvala svima vama koji molitvom i marom, znanjem i darom obnavljate Baziliku Srca Isusova, nacionalno svetište: https://zaklada-anamarija-carevic.hr/

Još jednom osjećam, Gospodine, da u cijelom stvorenom svemiru nema čvrste, stalne, zauvijek postojane hridine na koju se mogu potpuno osloniti jer se ne da poljuljati i uzdrmati. Zato k tebi dolazim. K tebi dolazim (3x ἔρχομαι πρός Iv 6,35.37[2x]) jer ti si hrana za moj život (ἄρτος τῆς ζωῆς Iv 6,35). Tebi svoje povjerenje poklanjam da ti utažiš živu glad i žeđ duše moje (usp. πεινάω, διψόω Iv 6,35). Meni se daješ kao kruh zato da živim.

Moja duša isto gleda kako na Uskrs pun milosrđa, u tijelu, dolaziš, ruke širiš, pokazuješ mi svoje rane – srce svoje – i daješ mir (usp. Iv 20,19-21), a ipak tako teško životom svojim vjerujem. Koliko ja, Isuse, imam povjerenja u tebe? Od pouzdanja u tebe živjet ću.

Pitam li gorljivo što je volja Božja, ti mi, Učitelju sveti, daješ izravan odgovor. Tvoj Otac hoće da tebe promatram (θεωρέω Iv 6,40) – živo, stalno, s ljubavlju – i da vjerujem u tebe (2x πιστεύω εἰς Iv 6,35.40). Otac hoće da tako imam život koji traje (ζωή αἰώνιος Iv 6,40) i da me ti u posljednji dan opet na život podigneš (2x ἀνίστημι Iv 6,39.40). A ti poslušno ostvaruješ Očevu volju (4x θέλημα Iv 6,38[2x].39.40) jer on te šalje (2x πέμπω Iv 6,38.39).

Mene i sve stvorenje Otac je dao tebi (Iv 6,37.39) i hoće da ništa ne upropastiš (ἀπόλλυμι 39). K tebi, evo, stižem (ἥκω Iv 6,37). Nećeš me odbaciti (ἐκβάλλω ἔξω Iv 6,37)!

21. 4. 2021.

Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.