Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Mjera Oca našega (Lk 6,36-38)

uz #današnjeEvanđelje, ponedjeljak 2. korizmenog tjedna

Pomaže li ovaj skroman prilog s našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti dok nas Agencija za znanosti i visoko obrazovanje vodi naprijed, za jednu dublju korizmu? #outreach

Proroče novi i posljednji, Sine Boga živoga, sve drevne, časne knjige Zakona sažimlješ u pet zapovijedi. Od nas, svoje zajednice, zahtijevaš da otpuštamo, da dajemo, da mjerimo mjerom Božje velikodušnosti bez kraja. Zabranjuješ nam da sami po svome sudimo, jer Posljednji sud je tvoj. Ne dopuštaš nam da izričemo svoje presude, da osudimo i odbacimo po svojoj volji, jer pogled nam je omeđen, srce zaraženo.

Evo, Gospodine, tumačiš mi peterostruko što je milosrđe na koje me pozivaš, koje mi nalažeš.

Početak Pisma otkriva da sam na tvoju sliku, Bože, stvoren (Post 1,27). A sada mi ti sam, Oče naš (usp. “Otac vaš” Lk 6,36), iskazuješ silno povjerenje, otkrivaš moje veliko dostojanstvo. Želiš da utjelovim tvoju božansku blagost i sućut, smilovanje i ganuće, dirnutost Srca tvojega (οἰκτίρμων Lk 6,36).

Pogođen, vidio si kako je u Noino doba sav svijet zbog nas ljudi zarobljen nasiljem i zloćom (נחם Post 6,6.7). Mojsiju si objavio tajnu svojega milosrđa (οἰκτίρμων Izl 34,6 LXX, usp. Lk 6,36), svoje tople, pažljive, majčinske ljubavi i brižnosti, u kojoj se rađamo i rastemo, koja nas čuva i hrani (hebr. רחמים Ps 51,3). Sada tražiš da moja duša bude takva! 

Jedan odgovor na “Mjera Oca našega (Lk 6,36-38)”

“……Mojsiju si objavio tajnu svojega milosrđa (οἰκτίρμων Izl 34,6 LXX, usp. Lk 6,36), svoje tople, pažljive, majčinske ljubavi i brižnosti, u kojoj se rađamo i rastemo, koja nas čuva i hrani (hebr. רחמים Ps 51,3)……” Koja je to tajna?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.