Kategorije
Duhovnost

Štap i sandale (Mk 6,7-13)

Uz #današnjeEvanđelje (četvrtak 4. tjedna, 15. nedjelja u god. B)

Oltarna slika u svenarodnom svetištu Srca Isusova, bazilika, Palmotićeva 31, Zagreb

Pozivaš me k sebi (προσκαλέω Mk 6,7), Gospodine, zajedno s ostalima koje si sam htio (usp. Mk 3,13). Ti si naše središte i nositelj naše zajednice. Počinješ nešto novo: Šalješ me, i uza me drugu osobu koju si ti odabrao. Tako jesmo ono što nam ime kaže: apostoli. Od toga što me šalješ (ἀποστέλλω Mk 6,7), primam definiciju svojega bića.

Razglašavat ćemo ljudima tvoj poziv da se obrate (Mk 6,12 usp. 1,15). Poput tebe, tvojom snagom, izbacivat ćemo demone (δαιμόνια ἐκβάλλω 6,13 usp. Mk 1,34.39). Poput drevnih proroka pomazivat ćemo uljem. Ali to su sada oni bez snage koje ćemo njegovati, pružiti im terapiju (θεραπεύω Mk 6,13).

Daješ mi onakvu vlast koja odgovara moći nečistih duhova (Mk 6,7). Zapovijedaš mi da se ne oslanjam na svoj kruh, ni na svoje zalihe, ni novac (6,8), niti odijelo (6,9). Zato te iz svega srca molim: Daruj mi da moje pouzdanje bude na tebi. Sagradi ga na sebi, Isuse!

Samo pastirski štap (Mk 6,8) neka bude u mojim rukama da me podsjeća na tebe, dobroga Pastira, i na Mojsija iz davnina, kad je Bog otvorio put u moru, izveo sav svoj narod u slobodu! Samo sandale (Mk 6,9) na mojim nogama neka budu znak da stupam na tlo koje pripada tebi, milosrdni Gospodaru!

Govoriš mi o strpljivosti. Ostat ću u domu u koji me prime kao što ti ostaješ u nama i mi u tebi (Mk 6,10 usp. Iv 15,4). Govoriš mi o poniznosti. Ne moram postići uspjeh, ne moraju me primiti ni slušati (Mk 6,11), to je njihova sloboda. Ali šalješ me da im budem svjedok, dužan sam dati im svjedočanstvo (μαρτύριον Mk 6,11). Za to je vrijedna i ona prašina koja mi se na nogama prikupila (Mk 6,11).

vidi: Gospodin šalje (Mk 6,7–13) | amdg.eu

4. 2. 2021.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.