Rabbiju u Nazaretu (Mk 6,1-6)

uz današnje Evanđelje: srijeda 4. tjedna; 14. nedjelja u god. B

Rabbi Isus u sinagogi u rodnom Nazaretu

Liječniče čudesni, jaki, Božji! Vratio si život dragoj kćerki nadstojnika sinagoge (Mk 5,42). Naredio si šutnju jer ne tražiš svoju slavu (5,43). Sada dođi k nama, k svojima, zajedno s učenicima koji su pošli za tobom (6,1)! Dođi u svoj zavičaj, među svoju rodbinu, u svoj dom (6,4)! Mi, tvoja braća i sestre, tu smo (6,3). Tvoja je dobra majka s nama. Pratimo te otkako si bio dijete. Htio si biti s nama, odrastati među nama.

U Dan Gospodnji, na svetom mjestu, mi se zaneseni divimo: “Odakle njemu sve to?” (ἐκπλέσσω Mk 6,2). A potom, potreseni, odustajemo (σκανδαλίζω 6,3). Ostavit ćemo te nepriznata, ne cijenimo te (ἄτιμος 6,4). Prezret ćemo te, jedinstveni, sveti Proroče! A ti ćeš se čuditi jer nemamo vjere (6,6). Josip je očito pokojni i ti si za nas naš tesar (τέκτων 6,3). Uvjereni smo da te znamo.

Dobri Spasitelju, pogledaj gdje sam i kako ostao bez snage (ἀρρώστος 6,5). Nisam jak. Ali ti me primi među one malobrojne, nekoliko nas (ὀλίγοι 6,5)! Položi na mene svoje ruke (6,5) kao što je već davno u početku Mojsije na Jošuu položio ruke, kao što će to apostoli na izabranicima činiti. Ti mi budi terapeut (θεραπέυω 6,5)! Posveti mi se, pobrini se za me s pravim lijekom tako da se po tvojim rukama još jedno čudo ostvari (δύναμις 6,2); da me iscijeliš, da ozdravim, da ojačam. Tada ću prepoznati da pravo pitamo: tko (τίς 6,2) je ta Mudrost koja ti je dana pa se tolika silna djela po tvojim rukama zbivaju. To je božanski Duh Sveti kojega ti odvijeka Otac daje. Njime te je pomazao.

Rabbiju u Nazaretu (Mk 6,1-6)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.