Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Po našim trgovima – Molitva s Mk 6,53-56

Washington Allston, Krist liječi bolesnike (1813.), Muzej umjetnosti Worcester

Uz #današnjeEvanđelje (ponedjeljak 5. tjedna)

Marljivi božanski Učitelju, ti donosiš i darivaš spasenje (σώζω Mk 6,56). Još jednom sa svojima prelaziš na drugu stranu (διαπεράω 53), u mjesto po kojeme Genezaretsko jezero nosi ime (Γεννεσαρέτ 53).

Ljudi trče (τρέχω Mk 6,55) posvuda u okolicu, žurno javljaju da si tu. Donose svoje bolesne, kojima je loše (κακῶς ἔχω 55). Ima nas cijelo mnoštvo. Ne možemo sami od sebe kročiti na svojem životnom putu. Ovisni smo! Evo nas na otvorenom (ἀγορά 56) pred tobom, bilo u gradu, bilo na selu, u svakom naselju, kamo god k nama uđeš (Mk 6,56).

Otvori moje oči i moju pamet, Gospodine, da te i ja odmah prepoznam (ἐπιγινώσκω Mk 6,54) kako dolaziš k meni, ovamo gdje živim, u moj svijet. Otvori mi uši da čujem (ἀκούω 55) kako si na našu obalu pristao (προσορμίζω 53). Po Očevoj volji (usp. pasiv) u našoj si se luci usidrio i stupaš na ovo tlo, na prah zemaljski.

Preda te, kao svetu žrtvu tebi, prinosim svoju nemoć (ἀσθενέω 56) i sputanost, sve što je zlo (κακός 55) u meni, svu svoju propadljivost i smrtnost. Bližnjima zahvaljujem što su me doveli k tebi. Izlažem se posve tvojem milosrdnom oku. Mirujem, ne smetam, strpljivo puštam da pregledaš svaki dio mojega bića.

Molim te samo da smijem dodirnuti ma i rub tvojega odijela, resicu na tvojoj časnoj odori (κράσπεδον Mk 6,56), utjelovljeni Pomazaniče – Mesijo! To mi je dosta, to mi je spas.

Ilustracija: Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

8. 2. 2021.

p. Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.