Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Po našim trgovima (Mk 6,53-56)

Uz #današnjeEvanđelje (ponedjeljak 5. tjedna)
Washington Allston, Krist liječi bolesnike (1813.), Muzej umjetnosti Worcester

U devetnici našem svetom Zaštitniku, blaženom kardinalu Alojziju, u godini sv. Ignacija (https://www.ignacije.hr) o 500. godišnjici njegova obraćenja, u kojoj molimo osobitu milost da možemo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Za smirenje i molitvu, za okrjepu duši, za čitanje i slušanje:

Molitva Isusu dok liječi

Marljivi božanski Učitelju, ti donosiš i darivaš spasenje (σώζω Mk 6,56). Još jednom sa svojima prelaziš na drugu stranu (διαπεράω 53), u mjesto po kojemu Genezaretsko jezero nosi ime (Γεννεσαρέτ 53).

Ljudi trče (τρέχω Mk 6,55) posvuda u okolicu, žurno javljaju da si tu. Donose svoje bolesne, kojima je loše (κακῶς ἔχω 55). Ima nas cijelo mnoštvo. Ne možemo sami od sebe kročiti na svojem životnom putu. Ovisni smo! Evo nas na otvorenom (ἀγορά 56) pred tobom, bilo u gradu, bilo na selu, u svakom naselju, kamo god k nama uđeš (Mk 6,56).

Otvori moje oči i moju pamet, Gospodine, da te i ja odmah prepoznam (ἐπιγινώσκω Mk 6,54) kako dolaziš k meni, ovamo gdje živim, u moj svijet. Otvori mi uši da čujem (ἀκούω 55) kako si na našu obalu pristao (προσορμίζω 53). Po Očevoj volji (usp. pasiv) u našoj si se luci usidrio i stupaš na ovo tlo, na prah zemaljski.

Preda te, kao svetu žrtvu tebi, prinosim svoju nemoć (ἀσθενέω 56) i sputanost, sve što je zlo (κακός 55) u meni, svu svoju propadljivost i smrtnost. Bližnjima zahvaljujem što su me doveli k tebi. Izlažem se posve tvojem milosrdnom oku. Mirujem, ne smetam, strpljivo puštam da pregledaš svaki dio mojega bića.

Molim te samo da smijem dodirnuti ma i rub tvojega odijela, resicu na tvojoj časnoj odori (κράσπεδον Mk 6,56), utjelovljeni Pomazaniče – Mesijo! To mi je dosta, to mi je spas.

(8. 2. 2021.), 7. 2. 2022. 2. izd.

p. Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.