Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Isusu, koji nas hrani (Mk 8,1-10)

#Evanđelje (subota 5. tjedna)

Svi mi, sav narod Božji, tražimo čime ćemo se nahraniti. Trpimo nedostatak. Gdje je onaj kruh živi koji će utažiti našu glad, nasititi nas do kraja?!

S tobom smo, Gospodine. U pustinji. U kakvoj si bio na kušnji, kakvu ćeš osjećati u Maslinskom vrtu. Ostajemo uza te tri dana. Važna su tri dana jer obuhvaćaju tvoj čas kad ćeš biti predan na muku, razapet će te na križ, počivat ćeš u ljudskom grobu, ustat ćeš od mrtvih.

Vidiš kako nam je. I svoju brigu, misli srca svoga, ono što zamjećuješ kod nas i ono što u duši nosiš dijeliš s učenicima. Razgovaraš i dogovaraš se. S njima ćeš zajedno poslije opet poći dalje u istoj lađi po valovima našega svijeta. Oni su vrijedni pomoćnici, svjedoci i sudionici tvojega čudesnog djela, nebeskoga znaka. Oni ti predaju što imaju, a ti stvaraš, nastaje obilje, donosiš stostruk plod. Oni milosno stavljaju pred nas, hrane nas. Ti si Gospodar, zapovijedaš i donosiš rješenje. Dobro učenici pitaju: “Tko?”. Ti – ti možeš!

Sveti Učitelju, primi i mene da budem s tobom. Dopusti mi da pažljivo s ljubavlju, klanjajući se, motrim milosrdni treptaj u dubini tvojega srca, sućutnu dirnutost, skrb kao u majke. Suosjećaš i potresen si, uzdrhtala ti je utroba, dok gledaš kako nam je jer si nam privržen.

Zaustavi moje oči u uzvišenom, euharistijskom času da te promatram dok uzimaš i, zahvalivši, lomiš kruh. Blagoslivljaš taj skroman dar Božje prirode i ljudskih ruku. Razlamaš i dijeliš sebe samoga da nas nahraniš, da imamo dijela s tobom.

13. veljače 2021.

Niko Bilić, SJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.