Kategorije
Duhovnost

Gospodinu u životnoj oluji

Uz #današnjeEvanđelje (subota 3. tjedna): Mk 4,35-41

Rembrandt, Oluja na Galilejskom moru

Učitelju moćni, još jedan cijeli tvoj radni dan dolazi kraju u Markovu evanđelju (ὀψία Mk 4,35 usp. 1,32). Iz lađe si strpljivo poučavao (Mk 4,1.36). Tvoja je inicijativa da sada odemo na drugu stranu (4,35). Cijelo mnoštvo u miru će se razići svojim domovima. A mi još jednom, zajedno s ostalim brodicama koje nas prate, plovimo našim morem.

Kad li oluja i silan vjetar dižu valove tako da nam, evo, do vrha pune lađu (4,37)! Prijeti propast (ἀπόλλυμι 4,38). A ti otraga, nakon dugačkoga, naporna dana spavaš.

Danas te, Gospodine, osobito molim za one koji usred noći trpe teške oluje zbog životnih potresa i bolesti. Nemaju toliko potreban miran san. Tebi donosim sve valove i poplave, vihore i oluje na moru mojega života. Već prorok veli: tvoji su (“valovi tvoji” Ps 42,8; Jon 2,4). A ti mi daj svoj božanski mir (usp. Iv 14,27)!

Pitam i predbacujem kao Marta “Zar te nije briga?!” (οὐ μέλει σοι “ne mariš” Mk 4,38; Lk 10,40). Ali znam, sigurno ti je stalo. Probudi se, ustani, Bože, Spasitelju, i priteci nam u pomoć!

U davno, Mojsijevo doba, Bog je usred mora napravio put po suhom svojemu narodu. Sada ti, Gospodine, prijetiš, naređuješ vjetru i moru (Mk 4,39). I oni te slušaju. Na tvoju riječ sve će se potpuno smiriti.

No u nama kipi nova oluja koju si ti tajnom svoje osobe izazvao. Pitali smo zar ne mariš i vidjeli da smo u krivu. Sada silnim strahom prestrašeni, bojažljivi, do dna smo uznemireni; ne od mora i oluje, nego od tebe, kada si pokazao svoju moć. Goleme prirodne sile poslušne su ti kao što su ti se već prije pred svim narodom zlodusi pokoravali (ὑπακούω Mk 1,27; 4,41).

Pravi je čas. Zastat ću i pokloniti se, a ti mi reci tko si. Objavi mi tajnu svojega božanskog Srca!

30. 1. 2021.

Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.