Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Sveti Josip i anđeo Gospodnji

2. dan devetnice do Božića, #današnjeEvanđelje: Mt 1,18-24

Pomaže li ovo? U novim medijima dijelimo skromne, a važne mrvice s gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Zagrebačkom sveučilištu (www.ffrz.unizg.hr), pogotovo u ovoj godini kad nas Agencija za znanost i visoko obrazovanje poziva na reakreditaciju.

Francisco Rizi (1608.-1685), San sv. Josipa

Tebi, Stvoritelju dobri, zahvaljujemo što si nam dao svetoga Josipa da nam bude nebeski zaštitnik.

U evanđelju nam otkrivaš svu dubinu ljudske muke koju prolazi. Tjeskoban traži spas da sačuva Mariju. Noć ga je obuzela, na rubu je. Kani je ostaviti. Snuje da poput Heroda djeluje kriomice (λάθρᾳ Mt 1,19; 2,7). Toliko je teško da ti, Gospodine, odmah šalješ pomoć.

Vraćaš nas na početke (usp. Post 2,18). Nije dobro da Marija bude sama. Nije dobro da Josip bude sam.

O kako danas dobro razumijemo tu duhovnu bolest! Kako pronaći pravu osobu? Bojimo se braka. Premda čeznemo za blizinom, zatvaramo se u strahu, bježimo, ne želimo uzeti k sebi ljubljenu dušu. A ti Sinu Davidovu po anđelu govoriš: “Ne boj se! Tvoja je!” (Mt 1,20).

Bojimo se djece, odbijamo rađanje, ne želimo trudnoću pa izmišljamo kemijske spojeve, plastične ovoje, otkrivamo kako obrazložiti ubijanje nerođenih. A ti svojega glasnika šalješ i kažeš: “Začeto dijete – od Duha je!” (Mt 1,20).

Pošalji, Gospodine, i meni svetoga anđela! Smirit ću se posve da mi on pokaže put i da me obodri. Donijet će mi tvoju zapovijed i objaviti ime Spasitelja. Otkriva mi kako je davno već Prorok rekao da nam usred sukoba velesila našega svijeta (Aram, Asirija, Egipat Iz 7,1.18), usprkos vladarevu odbijanju (7,12), ti kao znak daješ jedno novorođeno dijete, koje potvrđuje da si s nama ti (7,14).

18. 12. 2020.

Niko Bilić, SJ 

Jedan odgovor na “Sveti Josip i anđeo Gospodnji”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.