Kategorije
Duhovnost

Pripravite put!

2. nedjelja Došašća, godina B

Dok slušamo kako nova bolest, uza sav medicinski oprez i napor, uza svu medicinsku tehniku i stručno znanje, dobre i drage ljude odnosi s ovoga svijeta, jako dobro razumijemo da je Došašće, nije još Božić. Mi ne “trčimo pred rudo”. Počela ovoga svijeta još jednom pokazuju svoju klimavost i krhkost, lako se raspadaju. Samo duša ostaje.

Sada je doba priprave, vruće čežnje i dubinske egzistencijalne žudnje. Tek će doći ona rasipna dobrota o kojoj svjedoči dobri starac, sveti biskup Nikola. Valja pripremiti put da Gospodin dođe. Apostol pripravlja mjesto za Isusa, da ga prime ondje, kamo sam kani doći.

Sav svijet, ne tek duše vjernih u Crkvi, ujedinjen je u živoj nadi i gorljivom iščekivanju da dođe spas. O kako nam je jasno ove godine što je Došašće! Zazivamo: dođi, dođi dobri Spasitelju! Danas slušamo evanđelje u kojemu Isusa još nema. Na početku je Božja Riječ, riječ iz Pisma. Na kraju je Krstiteljeva riječ, propovijed o onom koji dolazi, propovijed o Jačemu.

U središtu je čovjek Ivan, preteča, koji je ostavio sve od ovoga svijeta i povukao se u pustinju. Odjeven u životinjsko krzno i kožnat pojas dolazi kao slavni Ilija, prorok koji treba najaviti Dan Gospodnji. Hrani se ekološkom, čistom bio-hranom. Sav se dao na ono bitno: Pomaže nama ljudima da se operemo od onih pravih zagađivača koji nam zagađuju život, od duhovne zaraze, od onoga što onečišćuje srce i pamet, usne i ruke, od grijeha koji nemilice uništavaju okoliš duše. Jordansko krštenje – pranje na obraćenje priprava je za oproštenje, za otpuštenje koje će Isus donijeti. Makni grijeh, onda ćemo lako pobijediti virus!

Dokaz da je Ivanovo krštenje u vodama rijeke Jordan od Boga, a ne od ljudi, daje Očev glas koji od pradavnoga doba najavljuje Sinu izabraniku: Evo, šaljem glasnika pred tobom. Šaljem svojega anđela pred tvojim licem da bude apostol koji pripravlja put.

Da je Ivan Krstitelj pogodio pravu stvar i postigao silan uspjeh dokazuje svekolik Božji narod koji je izišao i okupio se. Pristupaju krštenju. Sva Judeja dolazi, i oni koji su na vrhu, koji upravljaju i nose vlast u Jeruzalemu. Svi su izišli.

U Izaijinu proroštvu narod prima duhovnu utjehu dok izgrađuje put kroz pustinju za svojega Gospodina da se iz mrskoga Babilona opet vrati u svoj Dom. Kao u ono doba, tako i sada, danas, ako poravnamo stazu, ako pripravimo put, izravnamo krivudavo, izgladimo hrapavo, doći će nam onaj Jači koji pobjeđuje bolest, nevolju, gorku muku i smrt. Doći će nam Bog koji postade Božić. Evo Boga našega! On ne krsti vodom iz rijeke, nego Duhom Svetim koji izvire iz božanske nutrine, vrije, bujno teče iz Božjega Srca. Bolest i nevolja, gorka muka pa i smrt – to je kao krštenje vodom, krštenje obraćenja. A krštenje Duhom Svetim koje Jaki, Jači, donosi, to je vječni život, to je novo nebo i nova zemlja kojoj se nadamo.

Ponizni Ivan neće ni remenje na njegovoj obući odriješiti. Nije dostojan. A Isus, ponizni Gospodin i Učitelj, sagnut će se, sniziti se poput nedostojnoga sluge, da opere noge svojim učenicima. Kao što dobra medicinska sestra, liječnik i bolničar danas njeguju, liječe naše bolesne, a mi im zahvaljujemo i za njih molimo.

Krštenje Duhom zbiva se po tijelu i krvi Gospodinovoj koje on za nas predaje, kojima je naše ljudske boli, strah i umiranje na se uzeo, naš križ posvetio već kao djetešce na tvrdoj slami u betlehemskoj noći.

(Iz 40,1-5.9-11; 2 Pt 3,8-14; Mk 1,1-8)

6. 12. 2020.

Niko Bilić, SJ

Molitva na drugu nedjelju Došašća

Oče nebeski, uzvišeni, sveti!
Svijet si ujedinio u gorljivu iščekivanju i živoj nadi.
Žarko čeznemo da nam dođe Spas.
Sad svi osjećamo što je Došašće.
U ovoj pošasti, strahu i umiranju,
koji su nam vatreno krštenje
i pokazuju kako smo krhki i kako je tanka nit našega života,
daj da raste naše predanje u tvoje ruke.
Makni naš grijeh, i tada ćemo virus svladati.

Hvala ti što si u davnini Sinu ljubljenome najavio
da svojega anđela pred njim šalješ.
Njemu, Spasitelju našemu, Krstitelj pripravlja put.
Za njim dolazi, jači je.
Krsti, ne vodom, nego tvojim Svetim Duhom.

Gospodine dobri,
ti mi pomozi jer svojim silama ne uspijevam što žarko želim.
Ti sam poravnaj stazu, ispravi krivudavo, izgladi hrapavo!
Dođi, nemoj kasniti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.