Kategorije
Antropologija Cjeloživotno učenje Duhovnost

Jesi li ti taj?

uz #današnjeEvanđelje: Lk 7,18b-23 (srijeda, 3. tjedan Došašća)

Ivan, tvoj rođak i tvoj krstitelj, koji se susreo s tobom, Spasitelju, još kao nerođeno dijete, šalje nas k tebi. Nije li to njegova stalna pedagogija s kojom sve upućuje k dostojnome Jaganjcu, k Jačemu od sebe? Šalje nas da te pronađemo i osobno se uvjerimo.

Jesi li ti taj, Isuse? Jesi li ti najdublja čežnja i potreba moje duše, žuđeni Mesija? Pitam te sa cijelim svijetom koji se ujedinio u bolnoj čežnji i iščekivanju kad će doći spas. A ti ne kažeš “Ja sam” što ćeš toliko puta reći, nego nas zoveš da gledamo i slušamo.

Evo, upravo u ovaj čas sa svojim napuklim, polomljenim životom dolazim pred tebe. Ti mi daj da hodam! Donosim ti tešku bolest svih nas. Dosta mi je čekanja i sumnje!

Ti mi podari vid, da te mogu promotriti, Sine Božji! Probudi moje uho da te mogu čuti, vječna Riječi! Sve nevidljive muke iz dubine, svu gubu koja me nagriza na duši i tijelu, koja me dijeli od braće i sestara, donosim tebi. Nemir i nemoć, praznina i strah za moj život, sve moje mrtvilo, svi zlodusi koji me potajno muče, neka se sada podlože tebi, jer ti si Gospodin!

Ja sam siromah. Objavi mi svoju blagu vijest, objavi mi novo blaženstvo, tako da za mene nikad ne budeš kamen spoticanja ni smutnje!

16. 12. 2020.

Niko Bilić, SJ 

Jedan odgovor na “Jesi li ti taj?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.