Steći brata

Uz #današnje Evanđelje (23. nedjelja, god. A): Mt 18,15-20

Dobri Spasitelju naš, stvaraš novu sinagogu (συνάγω Mt 18,20) svoje ljubavi. Gdje smo u tvoje ime na okupu, ti si posred nas. Tako nam objavljuješ koliku nam silnu vlast Otac dariva; kakvu si povjerio svojemu Prvaku Apostolu (usp. Mt 16,19). Što činimo sa svojim životnim stvarima ovdje na zemlji – bilo da ih grčevito, osvetnički i agresivno blokiramo, bilo da ih s velikom blagošću razrješujemo i otpuštamo – to vrijedi i na nebu (Mt 18,18). Mogu biti brat, a mogu biti i pogani pokvarenjak (usp. Mt 18,17).

Daješ mi, Gospodine, moć da steknem (κερδαίνω Mt 18,15) brata tako da ga, između nas dvojice nasamo, opomenem ako je u grijehu. Ne posluša li me, dužan sam pozvati još jednoga ili dvojicu da posvjedoče. Tek onda valja mi poći cijeloj našoj zajednici i njezinim vlastima.

Divne li tajne, Isuse moj! S bratom u suglasju (συμφωνέω Mt 18,19) mogu ovdje na zemlji moliti što god nam je potrebno. Ti obećavaš da će nam Otac s nebesa molbu ispuniti.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.