Kategorije
Duhovnost

Molitva Isusu, Učitelju

kad je proglasio Blaženstva na početku Govora na gori (Mt 5,1-12)

Poslušajte, preuzmite (.mp3; 2,1MB – Hvala, prof. A. Jakovljević)!

čita: prof. Andja Jakovljević

Gospodine Isuse, dobri Učitelju naš!
Ti nam govoriš o dragocjenu bogatstvu unutarnjega života, o onom blaženstvu koje nam Otac dariva. Važno ti je što u srcu nosimo.

Gledaš bezbrojne ljude koji idu za tobom. Tu su i oni bolesni i uzeti koje si ozdravio, tu su i oni opsjednuti koje si oslobodio (Mt 4,24). Evo ih iz Galileje, sa sjeveroistoka gdje je deset gradova, iz velike Judeje i glavnoga, svetoga grada Jeruzalema, i s istočne strane rijeke Jordan gdje su od davnina Ruben i Gad i pola Manašeova plemena (4,25).

U tim dušama gledaš današnje proroke (Mt 5,12).
Pozivaš ih na radost jer želiš da tvoja radost bude u nama i da naša radost bude potpuna (Iv 15,11; 16,24).
Pozivaš ih da kliču kao što duh tvoje Majke kliče u Bogu, Spasitelju (Lk 1,47).

Ti znaš da nam Otac dariva utjehu (Mt 5,4). Ti vidiš kako Otac može utažiti našu preveliku glad i žeđ za pravednošću (5,6). Ti si jedno s Ocem koji nam, kad smo milosrdni, iskazuje svoje smilovanje koje nema granica (5,7). Zajedno s tobom njegovi smo sinovi kad donosimo tvoj mir (5,9).

Oslobodi nas od nečistih duhova i pokaži nam da gledamo kako to vlada nebeski Kralj koji nam sprema veliku plaću (Mt 5,8.12).

Daj da osjetimo kako smo loze na tebi, trsu božanskomu, posebice onda kad nas vrijeđaju, proganjaju, i lažno optužuju (Usp. Iv 15,5; Mt 5,11).
Tvoji smo, a ti si ponizni Božji siromah koji do kraja ispunja Očev Zakon (usp. Sef 2,3).

S dubokom sućuti klanjamo se tvojoj svetoj smrti na križu, a ti nam podari milosnu utjehu koja tvoju dušu do vrha ispunja na dan uskrsnuća (usp. Mt 5,4).

Amen.

Niko Bilić, SJ

Poslušajte:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.