Majka u krizi, Majka Božjega rješenja

Kapelica Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata

Majka Božja Sljemenska, Kraljica Hrvata, koja s vrhunca bdije nad glavnim gradom okuplja nas na usrdnu, duboku molitvu Bogu našemu za narod i državu, za nov politički početak nakon izbora; za poštedu i spas cijeloga svijeta od pandemije. Što je kriza dublja, kad vlada oprez i strah, dolazimo bliže Mariji, Majci u krizi, Majci koja rađa Božje rješenje.

Kajemo se danas osobito za sve grijehe protiv sloge u narodu, protiv dobroga upravljanja državom. Kajemo se za svaku neodgovornost prema zdravlju – vlastitom i naših bližnjih. Svesvjetska kriza koronavirusa izvrsno nas podsjeća na onaj pravi, duhovni virus – grijeh koji je ubadao i rovario da razori život Majke Marije. Ali ona je rekla Bogu “Da!” – glasno pred Gabrijelom; šutke, pred cijelim svijetom, pod križem Otkupiteljevim; u još većoj tišini kad je na Uskrs došao k njoj i rekao: “Ja sam Sin Svevišnjega!”.

Kako će Božji narod doći do pomirenja i dobre vlasti? Tako da prizna svoju Kraljicu. Tako da njeguje Marijinu kulturu, kulturu obitelji. Pođimo na čas zajedno u taj svijet koji poznajemo, u kojem smo doma: u Srce Marijino, da u smirenoj kontemplaciji iznova otkrijemo svete početke. Kad nas s pravom hvata strah, majka je utjeha. U ozbiljnoj krizi, majka pruža novu snagu. Marija, Isusova Majka, Majka je u našoj krizi, Majka je božanskoga  rješenja. Kako to?

Od mladosti živi u onoj Galileji koja je prije više stoljeća doživjela etničko čišćenje. Okrutni osvajač ne samo da je zaposjeo zemlju, nego je smišljeno rastjerao domaće stanovništvo i doveo druge odasvud tako da razbije vjernički, kulturni i etnički identitet naroda; da lakše vlada. Ako danas živimo u vremenu u kojemu se svakojaki nepoznati, lažni ideali nameću, Marija razumije! Živjela je u onom kraju koji evanđelje naziva Galileja poganska (Mt 4,15). Mnoštvo tuđih naroda, koji nisu iz svete povijesti, ondje su. Ondje, u Nazaretu, Marija prima anđela i radosnu Božju objavu!

Marija je zaručena (Mt 1,18; Lk 1,27). Našla je onoga muža s kojim kani dijeliti cijeli život, na nj se osloniti. Ali oni se još nisu sastali (Mt 1,18)! Još ga ne poznaje (Lk 1,34), nije s njim. I što se zbiva? Zaručnik u muci smišlja kako će prekinuti, kako će je na konspirativan način ostaviti zajedno s blaženim, od Boga danim djetetom koje čeka (“da je potajice napusti” Mt 1,19). Zna Majka bolne krize i lomove mladih djevojaka i mladića. U takvoj krizi ona pred Elizabetom gleda na velika djela Svesilnoga (Lk 1,49). Bog je pogledao na nju (usp. Lk 1,48), sama kaže. Marija je Majka koja zna što je kriza, Majka koja na svijet donosi Božje rješenje.

Svesvjetska vlast traži popis svega svijeta (Lk 2,1). U najvišoj trudnoći moraju na put radi zahtjevne administracije i birokracije, radi uređivanja dokumenata i plaćanja poreza. Prvi je to popis za Kvirinija (Lk 2,2) pa je gužva još veća. Nesnalaženje vlada. Premda stižu u kraj odakle potječu, nema za njih mjesta (Lk 2,7). Majka Marija rađa svoje dijete u životinjskim uvjetima. Poznaje ona krize trudnicâ i rodiljâ, zna što su zatvorena vrata! Ali ona ljubi sina svoga, za nj sve podnosi.

Marija je Majka kad smo u krizi, Majka Božjega rješenja. Iskusit će Majka kako vladar u luđačkom, nepotrebnom strahu daje ubiti nevinu dječicu (Mt 2,16). Na mnoge načine, s raznim izgovorima mi ljudi djetešce pod srcem majke i danas proglašavamo prijetnjom, smetnjom. Želimo ga ukloniti. Majka Marija spašava sina svoga od toga mača. Upoznat će ona krizu i gorak kruh života u tuđini (usp. Mt 2,14). Živjet će u drevnom biblijskom Egiptu u kojemu narod bijaše u ropstvu. Ali upravo ondje započela je slavna povijest Božjega otkupljenja kad je Bog dobro vidio njihove muke (Izl 3,7).

Upoznat će Majka bolnu roditeljsku, pedagošku krizu kad dijete samo što nije mladić, tinejdžer. Ostaje među učiteljima u Hramu (Lk 2,46). Kakav vihor tutnji u majčinskom srcu kad ga traže, s bolom — ne satima, ne jednu noć, nego sve do trećega dana?! Kakav to nov mač probada majčinsko srce kad im daje odgovor koji ne razumiju (Lk 2,50)!? Ali oni ga ne odbacuju, ne proklinju. Vraća se s njima u nazaretski dom Svete Obitelji i pokoran je njihovu autoritetu (Lk 2,51).

Zna Majka što je samaštvo kad je u tišini, bez javnosti, ostala udovica. Isus koga su zvali “drvodjeljin sin” (Mt 13,55), sada je jednostavno “sin Marijin” (Mk 6,3). Dodirnut će Majka onu iskonsku muku s početka Pisma kad je sam Gospodin i Stvoritelj ustvrdio: “Ne, nije dobro da čovjek bude sam” (Post 2,18). Josipa, koji je bio uz nju na popisu u Betlehemu, koji je bio s njom u Egiptu, i kad su žalosni tražili sina, – Josipa nema više. Koliki se danas muče sa svojom samoćom! I najnovija tehnika globalne digitalne komunikacije dodirom tipke kao da još produbljuje usamljenost. Majka Marija zna i rješenje. Ona je s Isusom, za njega živi.

Nova kušnja, nova kriza tako je poznata, tako normalna. Sin odlazi u svoj novi dom. Nastanjuje se u Kafarnaumu (Mt 4,13). Majčino srce raste u vjeri! Ali strašno je kad se govori za njezina Isusa da je izvan sebe (Mk 3,21). Možda najgori udar na Bogu odanu Majku i njezinu bogoljubnu dušu tek će doći kad ga osude: “Pohulio je!” (Mt 26,65). Vjerske vlasti njezino dijete proglašavaju otpadnikom, Božjim neprijateljem.

Posve je razumljivo da su tamo u početcima njegovi došli po njega – da ga vrate, da ga zaštite (“da ga obuzdaju” Mk 3,21). Ali, gle nove strijele! Učitelj Isus pred svima majčinu osobu stavlja u pitanje: “Tko je moja majka” (Mk 3,33)?! Zna ona, međutim, da Isusa treba poslušati do kraja. Pa ona prva sluša riječ Božju (usp. Lk 8,21), ona prva izvršava volju Ocu koji je na nebesima (Mt 12,50)! Zasigurno je to razlog zašto ona neće zastati blokirana, neće se osorno povući kad joj Sin na čudan način kaže: “Ženo, što ja imam s tobom?” (Iv 2,4). Naprotiv, s pravom gleda u njemu Mesiju i Spasitelja za novu obitelj koja kreće u zajednički život.

Marija je Majka u krizi. To osobito vrijedi kad stoji pod križem. Je li zbog davnoga razgovora na svadbu u Kani Galilejskoj sada sasvim svjesna da Isusova riječ “Ženo!” upozorava na početak Pisma? “Ženo” – ti si od Boga stvorena, ti si od Boga blagoslovljena! Marija, žena, poput Ane, majke Samuelove, svojega dječaka žrtvuje Bogu. Poput udovice iz Naina, koja je tako duboko dirnula Isusa (Lk 7,13), Majka Marija prati svojega ljubljenoga jedinca i kad je dovršio zemaljski život.

Majka Marija – Majka je u krizi i Majka je Božjega rješenja. Je li to još jedna, posljednja kriza kad njezin susret s uskrslim Sinom ostaje bez spomena u Evanđelju!? Uskrs je tajna, otajstvo koje toliko pripada njoj i njezinu Sinu da je skriveno od svih reflektora i slova.

Kako će Hrvatska biti blagoslovljena, tako da svim srcem životom prizna onu kojoj u pjesmi kliče: “Kraljice!”. Zato s njom u kruh i vino na oltaru stavljamo sve svoje dobre nade, sve usrdne prošnje.

***

za proslavu Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata u nedjelju, 19. srpnja 2020.
Velika hvala Župniku i vrijednim organizatorima i svima vama koji ste došli moliti za narod i državu, za spas od pandemije.

Hvala IKA: https://ika.hkm.hr/novosti/proslavljen-blagdan-majke-bozje-sljemenske-kraljice-hrvata/
Hvala Zg. Nadbiskupija: http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/marija-majka-u-krizi-i-majka-bozjeg-rjesenja

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.