Biblijski korijeni vjere

Hvala Bogu! U pravi čas, pred Božić, u srijedu, 19. 12. 2019., nastavismo našu malu školu biblijske duhovnosti. Još jedan korak naprijed u programu cjeloživotnoga učenja.

Ovaj put istraživali smo koji su biblijski pratemelji za Gospodinov poziv koji izriče u odsudnom času kod svoje Pashe: “Vjerujte u Boga i u mene vjerujte” (Iv 14,1). Bacili smo pogled na prvog biblijskog vjernika koji se pravom zove praotac naše vjere (Post 15,6), potom na izgradnju međuljudskog povjerenja kod Jakovljevih sinova (Post 42,20; 45,26). U Knjizi Izlaska otkrili smo kako se – gle! – upravo biblijskih sedam puta pojavljuje glagol “vjerovati” i uvijek mu je subjekt zajednica – narod Božji. Nakon priprave, koja se također zbiva na Božju inicijativu (Izl 4,1.5.8.9), osobito nam je bilo važno uočiti razvojni put vjerničke zajednice koja vjeruje Bogu i čovjeku (Izl 4,31; 14,31; 19,9). Pogledali smo napokon kako isti glagol služi za opis kakav je čovjek (Br 12,7), odnosno kakav je Bog koji čuva svoju obvezu, kojom se obvezao, i svoju privrženost onima koji ga ljube (Pnz 7,9).

Velika hvala organizatorima, domaćinima, a najviše svima vama, vrijedni sudionici! Sretan i blagoslovljen Božić svima!

Ako želite prisjetiti se, ponoviti, produbiti, pregledati:

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.