Sv. Ivan od Križa

Bogu hvala! Ovako smo pregledali život sv. Ivana od Križa, mističnog naučitelja Crkve, na njegov spomendan, 14. prosinca 2018. u Karmelu sv. Male Terezije.

Poslušajte, preuzmite (.mp3; 11MB; 12min.)


Svetkovina sv. Ivana od Križa proslavljena je 14. prosinca 2018. i u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću. Sveto misno slavlje predvodio je isusovac pater Niko Bilić, česti gost i prijatelj kloštarskoga Karmela, koji je, gledajući u životni put i duhovnu ostavštinu velikoga obnovitelja karmelskoga Reda, i ovaj put rado istaknuo upravo bliske duhovne poveznice između karmelićana i isusovaca. Sv. Ivan od Križa rođen je u isto ono vrijeme u kojem je rođena i Družba Isusova, a uz to je mladi Ivan dio svoga školovanja proveo na novootvorenom jezuitskom učilištu gdje je stekao solidno humanističko obrazovanje na kojem je izraslo i njegovo buduće spisateljsko i pjesničko djelo.

Ponirući u sve ono što je duhovno oblikovalo svetog Ivana od Križa, pater Bilić je u svojoj propovijedi izdvojio nekoliko najvažnijih događaja. Ostavši vrlo rano bez oca, u malom je Ivanu već tada začeto iskustvo ‘neimanja’, što je postalo i glavno počelo njegovoga duhovnoga nauka. Shvaćajući koliko je čovjek biće koje čezne za ispunjenjem i ljubavlju, već se kao dječak posvetio služenju i dvorbi najtežih bolesnika. Iako su isusovci vrlo cijenili njegovu intelektualnu nadarenost i pobožnost i na neki način očekivali da se pridruži njihovom Redu, Ivan se odlučuje posvetiti Bogu u karmelskom načinu života. Tako u 21. godini života započinje njegovo drugo životno razdoblje kada uzima redovničko ime Ivan od sv. Matije i nastavlja studij na čuvenom sveučilištu u Salamanci. Povijest bilježi da je nakon početnog zanosa Ivan vrlo brzo doživio krizu zvanja pa je počeo osjećati kako ipak nije na pravom mjestu. Razmišljao je o odlasku u kartuzijance koji su bili stroži red, no nakon sudbonosnog susreta sa sv. Terezijom Avilskom shvatio je da se zajedno s njom može posvetiti razvijanju novog kontemplativnog stila života u karmelskoj duhovnosti. Ovo treće sedmogodišnje razdoblje pater Bilić slikovito je nazvao ‘razdobljem 7 sitih krava iz sna Josipa Egipatskog’ u kojem, sada već kao Ivan od Križa, postaje učitelj novaka i duhovnik mnogim dušama, poglavito u Karmelu Utjelovljenja u kojem je bila i sama utemeljiteljica sv. Majka Terezija.

Nakon ovog plodnog razdoblja dolazi Ivanovo vrijeme pravoga mučeništva koje je trajalo punih 9 mjeseci. Ne ulazeći u razloge sukoba zbog kojega je bio zatočen, pater Bilić ističe kako je to strašno, teško i nepoželjno vrijeme donijelo intenzivne mistične doživljaje.  Snažno osjećajući da se Onaj koga ljubi cijelom dušom povukao i  nestao, po uzoru na biblijsku Pjesmu nad pjesmama piše svoj čuveni Duhovni spjev. Nakon djetinjeg iskustva odlaska zemaljskoga oca, sada proživljava iskustvo duhovne napuštenosti o kojemu na križu   progovara i sam Gospodin Isus.  Usporedivši tih 9 mjeseci s trudnoćom i teškoćama koje ona sa sobom nosi, pater Bilić je u nastavku propovijedi pokazao kako je, i u slučaju sv. Ivana od Križa, iza ovog bremenitog razdoblja ipak došla radost novoga života. Sljedećih će 13 godina djelovati unutar obnovljene karmelske zajednice, bit će duhovni vođa, utemeljitelj novih zajednica i novih samostana. Sudjelujući fizički i sam u građevinskim radovima, Ivan je istovremeno podizao i zajednicu ljudi, ali i gradio temelje svoje duhovnosti koja će ostati zapisana i obrazložena u njegovim pisanim djelima. 

Ivan od Križa umire 14. XII. 1591. u prvim sekundama nakon ponoći, no i nakon smrti doživljava poniženje i neshvaćenost jer ga karmelska zajednica osuđuje i obilježava kao onog koji ne poznaje duhovnost i karizmu Reda. Trebalo je proći još puno vremena do njegove potpune rehabilitacije i pravilnog vrednovanja njegova djela, no zato je 1926. g. priznat kao doctor misticus, mistični naučitelj, onaj koji zna pravi put sjedinjenja s Bogom. Tek tada je spoznato i priznato da je sv. Ivan u svojim djelima pokazao kako je svrha čovjekova života na svijetu da sve naše znanje, razumijevanje, volja i djelovanje bude ispunjeno Bogom. Kao što to i njegov život pokazuje, njegova je duhovnost, za razliku od rigorizma i farizejskog obdržavanja pravila radi pravila, utjelovljena Božja ljubav.

Svoju je propovijed pater Niko Bilić završio pogledom na sliku poznatoga španjolskoga umjetnika Salvadora Dalija, koja je vjerojatno nadahnuta upravo naukom svetoga Ivana od Križa. Na njoj je Raspeti Isus naslikan pogledom odozgor, onako kako ga vidi Otac iz svoje nebeske perspektive. Biti upravo onakav kakvim nas vidi naš Gospodin, sebe staviti i dati kao žrtvu, biti potpuno sjedinjeni s Njegovom voljom- upravo je to duhovna poruka života i djela sv. Ivana od Križa, mističnoga naučitelja Crkve čiji put izvrsnosti i danas želi nasljedovati zajednica bosonogih karmelićana i karmelićanki.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.