Kategorije
Cjeloživotno učenje Duhovnost

Evo, dolazim

(na 4. nedjelju Došašća, god. C, u Bazilici Srca Isusova, 23. prosinca 2018. u 19:00)

Poslušajte, preuzmite (.mp3; 7,2MB; 7:40min.)Evo dolazim, govori Spasitelj, i zato posvećeni zidovi ove bazilike Srca u srcu glavnoga grada mogu podsjetiti kako je to bilo u zidovima Zaharijine kuće. Odjekivao je isti glasan usklik Elizabetin baš kao i u ovoj bazilici: “Blagoslovljena ti među ženama. Blagoslovljen plod utrobe tvoje!” Ondje pod krovom Zaharijinim vidi se kolika je Marijina vjera, kolika je snaga naše vjere. Povjerovala je Gospodinu i postala je Majkom Gospodinovom. Marija je program neposredne priprave za Božić

Evo dolazim – govori Sin Božji koji dolazi na svijet pod srcem ljudske majke Marije. Zašto se isplati živjeti na ovome svijetu? Zato što Isus pod srcem majke dolazi na svijet. Zašto je roditeljstvo sveto, zašto se majčinstvo isplati? Zato što je Marija Isusa na ovaj svijet donijela. Već davno prorok reče: Gospodin ih je ostavio njihovoj vlastitoj farizejštini i pritisku strane vlasti, sve dok ne rodi ona koja ima roditi.

Evo, dolazim, – govori Božić onim dragim jezikom maloga djeteta. Nije Bog u svojem naumu čekao do prilike budu sređene, da se Josip i Marija zajedno u miru nastane, da vide mogu li zajedno, pa da zatim anđela, svojega glasnika Gabrijela, šalje. Nisu Josip i Marija mogli unaprijed lagodno, bezbrižno u velikoj sigurnosti sve isplanirati.

Evo dolazim, govori ljudsko dijete koje je Bog, dok Marija Majka žurno kreće u gorje Judino. Nije ostala u uzvišenu zanosu s Božjim glasnikom u skrovitoj zaštiti nazaretskog doma, u uzvišenu zanosu s Božjim glasnikom, oblivena ljudskim ponosom što je odabrana. Ona ide u susret rođakinji nerotkinji zrele dobi koja je već u 6. mjesecu trudnoće. Ide joj pomoći u posljednjih 12 tjedana.

Evo dolazim govori Sin, dok Marija dolazi u prvim danima svoje trudnoće u istu onu Judeju u koju će je tik pred porod povesti – potjerati! – carska zapovijed o popisu stanovništva. Stiže ona u krajeve gdje može pjesmom dozvati: o Betleheme, grade slavni! Malen si, ali si velik.

Evo dolazim, govori Gospodin jer mu je Otac tijelo pripravio, pravo ljudsko tijelo pod srcem majke, ovo isto tijelo koje na oltaru pod prilikom kruha motrimo. Svi znamo koja je topla radost, sladak ushit kad se osjete pokreti djeteta u utrobi majčinoj. Žena će radosno pozvati muža da osjeti, da s veseljem provjeri. Mama će pozvati starijega brata, seku da stavi ruku na majčin trbuh i oćuti. Vlastito djetetovo tijelo u tijelu majke kreće se. Drevna definicija života gleda upravo na ono gibanje koje dolazi od samoga novoga bića. Tu je novi život. To osjeća Elizabeta kad je čula glas Marijin, o tome svjedoči. Ivan Krstitelj pod srcem majke čini svoje prve pokrete.

Evo dolazim, poručuje Isus pod srcem Majke dok prva čudesa stvara. Elizabeta se napunila Duha Svetoga. A i Ivan je, baš kako je otac Zaharija navijestio, ispunjen Duhom Svetim. Sve u ključnim danim pod srcem majke.

Evo dolazim, odjekuje nebeski glas Mesije, jer mu je Otac tijelo pripravio, pa Majka ide Elizabeti. Ne ide onamo gdje se – da tako kažem – odvija biznis žrtvenih prinosa. Ondje su žrtve klanice, žrtve prinosnice, žrtve paljenice, žrtve okajnice… Sve to sada postaje Stari zavjet. Ocu se ne sviđaju. Njegovo sviđanje, njegova milina objavit će se u punini kod krštenja i kod preobraženja kad se zaori Očev glas nad Sinom kojemu je tijelo pripravio da ga Sin prinese jednom zauvijek, ovo isto tijelo koje mi danas na oltaru slavimo, kojemu se klanjamo. Živi ljudi Božji su miljenici, oni mu se sviđaju navijestit će anđeli u noći svetog rođenja.

Evo dolazim, govori Sin Božji, i zato će pismoznanci s lakoćom naći drevnu proročku riječ kada dođu tri kralja, mudraci s Istoka.

Evo dolazim, govori vječni Sin svojemu nebeskom Ocu koji mu je tijelo pripravio. Njemu, Ocu svojemu, on će izići iz Betlehema. Tijelo mu je pripravljeno da se može uspraviti, da može biti dobar Pastir koji će pasti stado Očevom silom, veličanstvenim imenom Božjim. Njegov je iskon od Oca, od vječnih dana Stvoriteljevih. Evo dolazim, govori, zavladati nad svim krajevima zemaljskim i dati vam da živite u miru jer ja sam mir. Sin Oca nebeskoga postaje jedan od nas zato da se mi, braća njegova, pa makar i kao okrnjeni, prokušani ostatak možemo vratiti u Očev zagrljaj.

Dođi, Božiću dragi, da Duh Sveti moj dom ispuni!

Dođi, Božiću sveti,  da s poštovanjem motrim i klanjam se tijelu koje je Otac pripravio kao plod utrobe Majčine, tijelo kojim hraniš moju dušu.


Dođi, Božiću nebeski, da vidim kako tvoje sveto tijelo nadilazi i dokida sve starozavjetne klanice i prinosnice, sve paljenice i okajnice. Tvoje tijelo sveta je žrtva, od početka, jedina, zauvijek.


Pokaži mi Božiću sveti, da vidim kako k Ocu izlaziš, izlaziš njemu u susret da budeš pastir po svim krajevima zemaljskim jer ti – ti si mir.

Amen.

čitanja: Mih 5,1-4a; Heb 10,5-10; Lk 1,39-45

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.