Predstavljanje knjige

Danijela De Micheli Vitturi

Obitelj – škola ljubavi i života

Crkva u svijetu, Split, 2017.

Četvrtak, 12. travnja 2018. uvečer pravi je čas. Dok u Splitu-gradu obitelji na okupu daju potporu od Boga stvorenoj ljudskoj naravi, bračnoj ljubavi, majčinstvu i očinstvu, mi imamo Split u Zagrebu. Dr. Danijela De Micheli Vitturi došla nam je iz Splita i uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu predstavlja jednu od onih knjiga koje bude veći interes za Autoricu iz čijeg pera knjiga nastade: Osmerostruka majka, liječnica, dugogodišnja voditeljica obiteljskoga savjetovališta, suradnica i voditeljica obiteljskih škola u Zagrebu i u Zaostrogu itd.. Je li primjereno reći: katolička aktivistica?

Svaki je kršćanin naravno za zaštitu žena i za zaštitu djece – zato što ih je Isus otkupio i sama sebe za njih predao. Svaki je kršćanin svom dušom, po Božjoj zapovijedi, protiv nasilja nad ženama, ali i nad muževima. Ima li bolje ustanove, negoli je obitelj, koja će štititi od nasilja i od terora rodne politike, koja će njegovati i razvijati identitet djeteta kao srednji rod, identitet oca i majke kao muški i ženski rod. Obitelj je naša Autorica predstavila u svojoj knjizi kao školu, i to školu ljubavi i života. Izdavač knjige je Crkva u svijetu, a projekt je pokrenut u 2016. godini prigodom više jubileja vezanih uz Autoricu.

U kratkom Uvodu sam Autorica otkriva nam sadržaj knjige. To su tekstovi iz prakse, sastavljani kao predavanja, studije i promišljanja u raznim prigodama gdje je bilo riječi o obitelji. Nakana Autorice je da knjiga bude na pomoć svima koji nastoje u obitelji njegovati živu ljubav, a knjigu posvećuje svome mužu Ivanu.

U Predgovoru biskup Valentin Pozaić, međunarodno priznati profesor medicinske etike, osnivač Centra za bioetiku i dugogodišnji duhovnik Saveza katoličkih liječnika, ističe dijalog kao osnovnu nit koja veže pojedinačne vidike obiteljskog života opisane u knjizi.

U šesnaest, što manjih, što većih naslova Autorica na oko 170 stranica razmatra obiteljski život. Na kraju knjige slijedi najprije riječ same Autorice gdje kratko predstavlja odakle potječu prikupljeni tekstovi. Nakon toga nalazimo dvije kratke stručne recenzije. Prof. dr. sc. M. Nikić, poznati teolog i psiholog, ističe kako je potrebna kvalitetna i empatična obitelj za koju je ova knjiga dragocjeno blago. Dr. sc. M. Radan, specijalistica ginekologije, u svojoj recenziji posebice izdvaja autoričinu dugogodišnju stručnost u prirodnom planiranju začeća i pomoć koju ova knjiga pruža roditeljima da budu što pripravniji prihvatiti dar novog ljudskoga života.  Prije pregleda sadržaja knjiga donosi kratak životopis Autorice dr. de Micheli Vitturi.

Kako predstaviti sadržaj knjige u kojoj se nalazi s jedne strane cijela studija od preko 20 stranica kao što je to kod prvog naslova “Bračni dijalog u prirodnom planiranju obitelji”, a s druge strane osobna pjesnička duhovna promišljanja o Kristu ili o vlastitim liječničkim iskustvima s pacijentima na 4-5 stranica!? Uočit ćemo prvo da se glavna tema obitelj ponajprije nalazi u pet opširnijih radova o planiranju obitelji koji se mogu primjerice sažeti u posljednji, peti naslov: “Odgovornost za život između razboritosti i velikodušnosti”. Ovi naslovi zauzimlju prvo mjesto u knjizi. U drugom dijelu Autorica, gledajući na obitelj kao žena, majka i liječnica, u dva se naslova posvećuje zdravlju kao obiteljskoj zadaći i vrednoti. U iduća dva naslova zaustavlja se na kršćanskoj vjeri koja se u obitelji prenosi i njeguje. Dva su naslova potom posvećena problemu patnje, a dva spominju radost. Dva se napokon zaustavljaju na ulozi liječnika. Po jedan naslov Autorica posvećuje dojenju male djece i ulozi žene u obitelji.

Osobno bih za predstavljanje pojedinih naslova predložio kronološki poredak gdje bi na prvom mjestu zacijelo bila “Molitva za nerođene” iz 1997. te vjerojatno “Mali Job” iz 2004, i “Dijete dar Božji” s Obiteljske škole 2001. Tako se otvara niz u kojem glavno mjesto zauzimaju predavanja i studije s Obiteljske ljetne škole Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu. Tu su radovi s 34. Škole koja govorila o radosti i patnji (2005), potom s 35. o dijalogu, s 36. o vrednotama, s 37. o odgovornosti, s 38. o zdravlju, te s 42. o vjeri. Na početak cijeloga popisa valja staviti rad o ulozi liječnika u planiranju obitelji iz 2005., a najnoviji je naslov s psihološko-duhovnoga seminara iz 2015.: “Obitelj – Svetište i radost života”.

Ako bih trebao izdvojiti rad koji može poslužiti kao ključ za razumijevanje ove knjige i koji daje nam najbolji uvid u širinu Autoričine misli i iskustva te njezin stil, to je onda tekst o obiteljskim ciklusima. Nalazi se na sredini knjige, a potječe iz jednoga predavanja medicinskim sestrama za njihov osobni život i profesionalnu djelatnost. S puno živosti i blizine, otvarajući mnoga pitanja i dodirujući tek upozorenjem na važne obiteljske trenutke i izazove, Doktorica pred nas stavlja cjelovit životni put obitelji koji poznaje iz iskustva i iz struke. Polazi od prve intenzivne zaljubljenosti i zapaljenih srdaca kojima je potreban prvi jasan dogovor o načinu života prije braka, o braku i djeci, o domu i profesiji. Zaručnički tečajevi mogu biti plodni ondje gdje prethodi obiteljski odgoj i vjeronauk. Izdvaja zatim Autorica trenutak sklapanja braka koji je cjeloživotno obećanje i doživotna odluka o vjernosti u dobru i zlu. Zaustavlja se na različitim interesima muža i žene za bračnom intimom i ističe veliku pomoć ako poštuju prirodni ciklus plodnosti. Iznosi napomene o trudnoći kao posebnom vremenu, upozorava zatim na krštenje, dojenje, potrebno osobnu skrb za malo dijete, te odabir jaslica i vrtića. Pripominje kako djeci o spolnosti valja govoriti onoliko koliko mogu primiti, ovisno o uzrastu. Potom u obiteljske cikluse ubraja prvo odvajanje djece, odlazak u školu i prvu pričest. Uz odrastanje djece upozorava na razboritost kod slobodnoga vremena i pristupa internetu. Kao poseban izazov ističe adolescentsku dob, te krizu srednje dobi u roditelja koja se može poklopiti s pubertetom djece, što otežava stanje. Kod važnog idućeg koraka, kad djeca osnivaju novu obitelj, upozorava napokon na suzdržljivu distancu. Važno je pravo oblikovati i starost, pripominje Autorica, i što spremnije prihvatiti odlazak s ovoga svijeta. Osobitu vrijednost Autorica pridaje molitvi u obitelji koja neće biti prisila, nego radosno zajedničko okupljanje i imat će redovito karakter zahvale.

Zgb, 12. travnja 2018.

doc. dr. sc. Niko Bilić, SJ

 

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.