Kategorije
Duhovnost

Oči maloga Isusa

Poklonite mi svoj pogled, mili otkupljenici moji, pogledajte u moje dječje oči u betlehemskim jaslicama. Nađite hranu i smirenje za svoje duše ovdje u mojim očima pod okriljem svete božićne noći.

Smirite danas svoj pogled na mojim očima i otkrijte onu dražest, milinu, božanski čar koji je pronašla moja Majka Marija (usp. Lk 1,30). Ta ju je milost po Očevoj volji ispunila od početka.

Pogledajte u moje oči i vidite moj pravi, duboki ljudski pogled koji otkriva dušu. Da, ja sam to, Božji Sin, druga božanska osoba koja nakon devet mjeseci u utrobi majke započinje ovaj ljudski život na zemlji. Prepoznajte u mojim očima svu toplinu Očeve ljubavi, svu dubinu i blagost Duha Svetoga.

Evo, ovdje u mojim očima vidite što je to moj Otac u početku svijeta obećao. Ja, rođen od žene, potomak ljudske majke, pobijedit ću staru zmiju (usp. Post 3,15). Pogledajte što je to čuo Mojsije pred gorućim grmom kad mu Otac moj nebeski reče: Sišao sam (Izl 3,7)

Zavirite u dubinu i milinu mojih dječjih očiju i vidite kako Prorok točno za me kaza (Iz 7,14): ja sam Emanuel. Nakon križa i uskrsnuća reći ću otvoreno: Ja sam s vama – do svršetka (Mt 28,20). Usred sukoba velesila, drevnoga Ašura i znane kuće ropstva (Iz 7,18), dolazim kao znak Očev: malo, novorođeno dijete u svemu povjereno vašoj ljudskoj ljubavi. Ja sam dijete koje vam je rođeno, ja sam sin koji vam je darovan, ja sam dijete koje je Bog (usp. Iz 9,5).

Pogledajte u moje oči i vidite veliku radost koju je anđeo objavio pastirima (Lk 2,10). Njima je otkrio tajnu, ne mudrima i umnima. Njima je rekao da sam ja Spasitelj, ja sam Pomazanik, ja sam Gospodin (Lk 2,11). U mojim očima vidite svjetlo koje je došlo na svijet (Iv 1,9 usp. Iz 9,1). Zato ovdje vaše ljudsko srce smije bez ustezanja progovoriti, sve mračne maske smiju pasti, sva korumpiranost – pokvarenost ljudskoga srca neka se rastopi. Ovdje, pred mojim očima najbolje vidite tko ste. Ovdje je izvor vašega zdravog osjećaja vlastite vrijednosti, temelj živoga samopouzdanja.

U mojim je očima odsjaj anđeoskih vojski (Lk 2,13) koje pjevaju slava Bogu, mir ljudima i zauvijek otkrivaju koje su to vojske Gospodina nad vojskama.

Pogledajte u moje oči i vidite. Dolazim spasiti svoj narod – ne od stranoga zavojevača, ne od životnih teškoća, ne od vlastodršca okorjela srca, ne od ljudskih slaboća – nego od grijeha (Mt 1,21). Pogledajte u moje oči i otkrijte što je to Mojsije čuo kad je bio po drugi put pozvan na svetu goru. Iz dubine Božjega Srca saznao je u čemu je snaga milosrđa: Bog sam odnosi krivnju, prijestup i grijeh (Izl 34,7). Pogledajte u moje oči i otkrijte još jednom: Ja sam sveto žrtveno janje, jaganjac Božji koji oduzima grijeh (usp. Iv 1,29).

U mojim očima odjekuje Očev proglas: Ti si Sin moj, ljubljeni, u tebi mi je sva milina.

            Dobri mali Isuse, daj da po našim riječima tvoje oči govore,  našim rukama ti gradi svoju Crkvu, neka naše noge hode onako kako si ti zemljom hodio. Amen.

Božić 2017.

p. Niko Bilić, SJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.