Bez riječi

O Isusovoj majci Mariji. Iz doba dok je audio snimanje bilo vrlo skromno, priprosto…

Poslušajte (.wav, 3:21 min, 1.37 MB):

Suza je natopila oko. Lice drhti u grču koji kazuje što se zbiva u duši majke. Srce kuca – udara! – zajedno sa srcem Raspetoga. Nama je kalvarijski prizor poznat s mnogih slika, a ova žena tu neshvatljivu strahotu gleda prvi put, bez tumačenja, bez utjehe. Bez riječi.

Davno se prorok Ilija, koji treba najaviti Dan Božji, popeo na goru Karmel. Sad se Gospa sa svojim Sinom uspela na golgotsku uzvisinu. Majčino srce sve bi dalo da Sina spasi. Prelijepo lice koje prijeti da će od ljute boli u hipu ostarjeti, ruke koje se pružaju na čas, pa opet od nemoći klonu, bez riječi govore: »Evo, uzmite mene! Moje ruke probodite, moje srce…!« Usne su opet i opet zatreperile kao da će u taj čas prozboriti. Ali nisu.

Trideset je ljeta minulo otkako je, ponesena anđeoskom riječju, zanosnu hvalu zapjevala. Kad su ga pronašli u hramu, žalosna, pitala je za razlog. Na svadbi je izrekla zapovijed koja je odisala povjerenjem. A sada šutke stoji. Bez riječi sluša nalog: I dalje je majka. Nijedne riječi optužbe za one koji su se razbježali. Nijedne riječi prigovora kad se činilo da ga je i Bog ostavio.

S udarcima čekića sve jasnije razumije proroštvo starca Šimuna. Netremice gleda kako se trnje zabija u lice Sina. »Je li to čas koji si dostojanstveno najavio u Kani? Kao da si tražio da se ne miješam, da me poštediš ove grozote.« Ali majka ostaje uza svog sina, bez riječi.

Nije to svršetak. Kao onda, nakon tri dana opet će ga naći. Evanđelje ne spominje taj susret, ne zapisuje radosne riječi koje je izgovorila jer one pripadaju samo Sinu. Još jednom pojavit će se usred apostola koji postojano mole. A potom, dvanaest zvjezdica zablistat će na barjaku Žene na nebu, Zaštitnice s karmelskog vrhunca. Nenametljivo, bez riječi, bdije nad starim kontinentom i zove na novo obraćenje. Nije li upravo iz portugalske Fatime pozvala da okajemo svoje grijehe? Europo, otvori širom vrata Otkupitelju!

Niko Bilić, SJ

Glas Koncila, broj: 28 (1568), 11.7.2004.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.