Ezra – svećenik i pismoznanac

Ezra01U Bibliji je uz nov početak  sustavna vjerskoga života vezan  svećenik Ezra (usp. Neh 8). Na Blagdan sjenica  više dana čita i tumači Božji zakon cijeloj zajednici koja je opet zadobila  slobodu. Tako pokreće veliko obraćenje i povratak višestoljetnoj, pradjedovskoj  vjeri. Obnavlja vjernost propisima koji su od ulaska u Obećanu zemlju bili  zanemareni (Neh 8,17). Zajedništvo u Jeruzalemu (Neh 8,10.12) ispunjenje je zapovijedi  o velikoj radosti za roditelje i djecu, gospodare i sluge, domaće i strance (Pnz  12,7.12.18).

I za suvremenu vjerničku praksu dragocjeno je prisjetiti se kako Ezra tumači post koji je proglasio prije velikog povratka u  domovinu. Cilj mu je poniznost pred Bogom i zajednička molitva za duhovnu  zaštitu na putu (Ezr 8,21). Ezra će se sam još jednom dati na strogi post kad  sazna za veliku nevjeru u narodu (10,6).

U stresnu tempu  života osobito nam je zanimljivo Ezrino duhovno vodstvo. Na početku, a tako i  na kraju petomjesečnoga putovanja, kad su već stigli u Sveti grad, tri dana  traje predah – kao kakve duhovne vježbe.

U biblijskim  poglavljima o Ezri (Ezr 7–10; Neh 8) najdraži su nam autobiografski izvještaji.  Daje nam uvid u svoju dušu te potvrđuje da je doista “pisar” svetih  stranica (Ezr 7,12.21). Upravo kao vrstan poznavatelj Svetoga pisma cijenjen je  na kraljevskomu dvoru (“u rukama ima Božji zakon” Ezr 7,14). Štoviše uživa  autoritet kao njegov pisac (7,12.21). Na raspolaganju mu je mudrost Božja – tako  konstatira kralj u svom dokumentu (7,25), prepoznavajući da je Božji zakon vrijedi kao i vladarev  zakon (7,26). Kad razmišljamo o političkom životu, ovaj nam je  biblijski primjer važan poziv i zadatak.

Ezra je uzoran svećenik  jer zna okupiti zajednicu. Okuplja više od 7.000 povratnika brojimo li  obitelji koje biblijski izvještaj spominje (7,28; 8,15; “naša djeca”  8,21). Kadar je s povjerenjem delegirati zadatke. Među kolegama svećenicima  postavlja dvanaestoricu kojima povjerava darove za Božji dom (8,24). I u  najslavnijem trenutku – s Knjigom božanske Pouke pred cijelim narodom – nije  samoljubiv individualist, nego se svrstava među ostale: jedan je od četrnaestorice (Neh 8,4). Veliku slogu oko Ezre Biblija opisuje drevnom slikom: ljudi su se okupili  “kao jedan čovjek” (Neh 8,1).

Ogledalo Ezrine  svećeničke duhovnosti njegova je velika molitva (Ezr 9,6–15). Nakon duge  priprave u povučenosti i poniženju (9,4) moli na koljenima, raširenih ruku  (9,5), klanjajući se (10,1). O snazi njegovih osjećaja svjedoči ne samo stid o  kojemu govori (9,6), nego i suze koje natapaju njegove vapaje (10,1). “Zar  da dokinemo tvoje zapovijedi?” (9,14) – pita zgroženi svećenik koji  poznaje Božju pravednost i zna da na ovaj način nemaju opstanka (9,15).

red. 30.04.13.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.