Molitva za oči

Gospodine, prikazujem ti danas svoje oči koje si mi dao. Hvala ti na tome. Želim pred tobom osjetiti koliko su moje oči dragocjene i važne. Malene, osjetljive, potrebne zaštite – a jasno mi kažu kamo mi je lice usmjereno i što je preda mnom. Hvala ti, Gospodine, što si mi dao oči kao dvije svjetiljke u mom tijelu.

Oči su ogledalo moje duše. U njima se pokazuje moja unutarnja toplina i živost ili pak hladnoća i moje mrtvilo. Blagoslovi moje oči, Bože moj! Smiri danas moj pogled pred tajnom tvoje božanske ljubavi!

Otvori moje oči da dobro vidim kamo idem i da gledam put na kojem ti ideš ispred mene kad me zoveš: “Idi za mnom!” i kad mi kažeš da uzmem svoj križ i da te slijedim.

Daruj mi postojano i oštro oko koje neće radoznalo zavirivati kamo ne treba i neće ostati na površini, nego će precizno i u dubinu gledati. Blagoslovi moj pogled da prepoznam što mogu učiniti za svojega bližnjega, da vidim njegovo pravo stanje, da ne zatvorim oči pred njim.

Pročisti moje oko da ne bude zlo! Ne dopusti mojim očima da u meni pale vatru zavisti.

Moje su oči vrata kroz koja svijet ulazi u moju dušu. Čuvaj moje oko i štiti, ne daj da me sablazni pa da ga moram iskopati, nego daj da cijelim bićem pripadam tvojemu kraljevstvu.

Isuse, Učitelju i Bože moj, daj mi da i na sebe i na svijet oko sebe – na sve ljude koje susrećem –  gledam onako kako si ti gledao, da ih promatram tvojim očima. Amen.

p. Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

2 komentara:

  1. Ivan Gregačević

    Molitva je pre-, predivna i hvala za to!
    Bio bi zahvalan kada bi mogao dobiti dva molitvenika s ovim predivnim molitvama! Hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.