Molitva Duhu

1. Duše Sveti, Bože naš od Tebe i po Tebi naš Učitelj i Spasitelj započeo je svoj zemaljski život. U Tebi on postaje Bog s nama. Daj nam otvoreno srce za njegovu prisutnost.

Ti si sišao na Djevicu u tišini i skrovitosti nazaretskoga doma. Ti si sila Svevišnjega koja od djevičanskoga krila stvara plodnu zemlju. Po Tebi Riječ tijelom postaje da zauvijek boravi među nama. Ispiši ime Krista Spasitelja u našim srcima!

2. Ti si snaga koju Krstitelj naviješta za Mesiju: “Doći će onaj koji krsti Duhom Svetim” (Mk 1,8). Daj nam osjetiti Tvoje krštenje. Ti si kod krštenja Isusova sišao na nj u liku golubice. Vidio te je u času kad je Otac potvrdio njegovo dostojanstvo. Isus je ljubljeni Sin. Ti si ljubav kojom ga Otac ljubi.

Daj nam prepoznati vlastitu vrijednost, probudi u nama samopouzdanje i odvažnost. Daj nam da do kraja shvatimo tko smo i tako ćemo znati koje je naše poslanje. Ti nam daj snage i otvori naše uši da slušamo Božjega Sina – ljubljenoga, odabranoga, u kojem Otac nalazi svu svoju radost i milinu.

3. Ti si poveo Krista u pustinju. Ti ga vodiš kad se izravno susreće sa Sotonom, ocem laži i ubojicom ljudi otpočetka. Pod Tvojim vodstvom on prolazi dane posta i neće pokleknuti ni u najopakijoj kušnji. U Tebi i po Tebi on zna da je Božji Sin. Ni sam Sotona ne može tu svetu vezu s Ocem pokolebati i uzdrmati.

Prosvijetli nam pamet da se s pouzdanjem sjećamo i oslanjamo na riječi Pisma koja su najbolja i čvrsta obrana. Ispuni nas da živimo od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta, da hrabro odbacimo sve svoje pogrešne ideale i samo se njemu, Bogu svome, klanjamo. Ne dopusti da ikad iskušavamo njegovu dobrotu, nego da se s punim povjerenjem oslanjamo na nju.

4. Duše Sveti, Bože naš, gledamo smjerno na križ Krista Spasitelja i shvaćamo da si Ti Duh Istine. Ti nas uvedi u svu istinu o nama i o svijetu u kojemu živimo. Ti probudi naše sjećanje i dozovi nam u pamet riječi koje nam je Isus, naš Spasitelj i Učitelj, govorio. Ti nam daj snage da pravo shvatimo i u život provedemo njegovu novu zapovijed ljubavi.

Kad je on otišao Ti nam budi Branitelj. On se odazivao na vapaj i pritekao je upomoć ljudskoj nevolji, bio je Tješitelj. Sada Ti dođi i ispuni nas svojom svetom Utjehom! Isus je branio svoje od bolesti i prirodnih sila, od gladi i od nečistih duhova, od grijeha i od smrti, od napada i optužbi ljudski. Sada nas čuvaj ti!

5. Ti si Sveti Duh kojega je Raspeti Ocu predao. Ti si Duh koji je sveto tijelo opet ispunio i oživio. Uskrsli Spasitelj svojim te dahom daje odabranima. Kao što je njega poslao Otac, tako on šalje nas. Budi naša snaga da prepoznamo Krista Uskrsloga i da izvršimo svoje poslanje!

p. Niko Bilić, S.J.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.