Marta, učenica

Martu iz Betanije Evanđelje predstavlja u dvije osjetljive životne situacije. Jedna je dolazak važnoga gosta u kuću, a druga je smrt bližnjega u obitelji. Marta ugošćuje Isusa i pred njim se pokazuje kao komunikativna i poduzetna. Izriče prigovor i zahtjev (Lk 10,40). Upravo Martu Učitelj imenom oslovljava i daje joj važnu pouku o tome da je jedno potrebno (Lk 10,42), a najdragocjenije je promotriti kako pouka ima učinka jer u idućoj prilici Marta polazi ususret Gospodinu čim čuje da dolazi (Iv 11,20). Narav će njezina ostati vidljiva u novom svojevrsnom prigovoru koji međutim očituje jaku vjeru. Takvoj osobi Isus daje nove pouke, upozoravajući najprije da će Lazar uskrsnuti, a potom da je on sam uskrsnuće i život, što će i djelom pokazati. Na Isusovu objavu Marta reagira posebno, čime se uzdiže na razinu apostolskoga prvaka Petra; “Ti si Krist” kaže ona (Iv 11,27), baš kao što to Petar u poznatom događaju čini (Mt 16,16). Njezina poučljivost dovodi je dotle da sada ona prenosi sestri Kristov poziv: “Učitelj je ovdje i zove te” Iv 11,28) i da sada Marija ponavlja riječi svoje sestre, nasljedujući je: “Gospodine, da si bio ovdje… (11,32).

Martina molitva:
Pozovi me, Gospodine, imenom koje si zapisao u središte mojega bića i koje pokreće svu moju nutrinu.
Pogledaj moju gorljivu želju da se svim silama zauzmem za Božje kraljevstvo i moju nemoć da odgovorim na pravi način, moj grijeh.
Ti si onaj jedan potreban, ti me pouči!
Znaš moju narav i moje sklonosti. Unaprijed već razumiješ hoću li prozboriti i prigovoriti ili ću se šutljivo povući, bez riječi.
Ti si prihvatio i posvetio ljudsku narav. Posveti i otkupi sve što je u meni odvojeno od tebe i još nije spremno poslušati tvoj glas.
Ti si uskrsnuće, jače od mojega mrtvila. Ti daješ život, sve bogatstvo svojega srca. Ne tek tamo  na kraju danâ, nego ovdje i sada. Ti me sada šalješ da prenosim tvoj ljubazan poziv ljudima oko sebe.
Ti znaš gdje mi je i u čemu snaga tvojega uskrsnuća najpotrebnija. Pouči me, prosvijetli me, oživi me – jer ti si Mesija, Spasitelj moj! 

usp. Marta je drukčija

Poslušajte: Marta, učenica

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.