DOMOVINA

Koliko li je puta u povijesti Majka Božja bila zaštitnica hrvatskome narodu pred zavojevačima? S pravom rajsku Djevu nazivamo Kraljicom Hrvata i štujemo je navrh Zagrebačke gore. S pravom se hodočasnici opet i opet upućuju prema nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici da ondje zahvale Bogu i potraže zagovor Majke.

Čovjek je biće koje kreira i ljubi svoj dom. Domovina je mjesto obitavanja – obiteljski prostor. Domovina je mjesto vlastitih korijena.

U Svetom je pismu jasno: domovina – to je obećana zemlja koju će Abrahamu Bog pokazati. Zato Abraham mora biti povezan s Bogom i dobro gledati što mu Bog pred oči stavlja. Domovina je sveti kraj prema kojemu će Božji narod oduševljeno krenuti nakon godinâ i godinâ potlačenosti u kući ropstva. Težak će put vjere i nevjere proći. Dugi su dani i nemilosrdne noći u pustinji. Veliki voditelj Mojsije neće ni ući u obećanu domovinu, samo će je iz visina brda Nebo pod Božjim vodstvom pregledati: uzvišice i plodne doline, zemlju kojom teče med i mlijeko.

Jošua, pomoćnik i nasljednik, uvest će zajednicu u svetu zemlju i dodijeliti svakom plemenu njegovu baštinu – Božja je zemlja, njima na skrb povjerena. Pritom Jošua već ima Knjigu Zakona (Jš 1,8), koju će prepisati, a u oproštajnom govoru upozorava: »Ušli ste u zemlju koju niste sami stvorili, dobili ste vinograde i maslinike koje niste sadili« (Jš 24,13). Kad prezru Božju riječ i požele vlast po uzoru na neznabožačke narode, kad odluče ravnati se prema drugima započet će biblijska povijest ljudskih vladara koja će prebrzo dovesti do podjele, a potom i do propasti kraljevstva i svetog grada pa i samoga Hrama. Tek kad su izgubili domovinu – slažu se bibličari i povijesničari – započinje pravo obraćenje. Počet će velik povratak u dom očinski. Izgubljeni sin vraća se iz daleke zemlje. U susret mu dolazi milosrdni Otac i veselje može početi.

Domovina je dar Božji koji obvezuje. Gdje ćeš naći zemlju kakva je Hrvatska, s tri živahna podneblja – s kontinentom, gorjem i sredozemljem, s najljepšim morem na svijetu? Ne čudimo se što nam je tijekom povijesti pokušavaju zaposjesti – toliko je lijepa i draga. Ali se čudimo ako je ostavljamo zapuštenom, bez djece, ako pljuvamo po njoj, ako bježimo u carstvo betona i benzina, ako ne biramo za nju čestitu i odgovornu vlast.

Domovina je sveto tlo koje treba obrađivati i čuvati, i mudro njime upravljati jer smo ovdje samo jedan ljudski vijek, a onda nam valja položiti račun pred vječnim Gospodarom.

Proroci otvoreno govore: domovina je mjesto obraćenja. Ponašanje Božjeg naroda ima svoje posljedice. Hrabro su i otvoreno proroci govorili kako ih je grijeh odveo u propast, a čuvanje saveza s Bogom bijaše im zalog blagoslova i mira. Aktualni slom gospodarstva i mučne klimatske promjene do kojih smo doveli naš svijet, dovoljan su znak da se žurno moramo obratiti i popraviti.

Danas je zgoda da bez predrasude pogledamo vlastitu prošlost i ustanovimo kako smo izgubili narodne vladare kada smo sami bili razjedinjeni i nismo podržali svojega, nego smo hrlili drugamo. Tako smo došli pod tuđu vlast u 12., u 16. i u prošlom stoljeću.

Tužno je bilo gledati u vrijeme stvaranja suvremene države kada smo umjesto sporazumnog razdruživanja i umjesto skrbi oko uvjeta za život dostojan čovjeka, nakon komunističkoga osiromašivanja – postali žrtvom imperijalističke agresije i divljačkog posezanja za tuđim.

Danas se također pitamo zašto više veličamo pojedinačne zločine u domovinskom ratu, nego li veliko oslobođenje domovine. Danas vidimo krhkost ljudskog suda koji sudi Kninu, a ne sudi Vukovaru. Danas gledamo na smiješnu činjenicu da se više zna za dan republike u bivšoj državi nego li za Dan državnosti republike hrvatske zbog žalosne i djetinjaste pogreške, premještanja i smještanja datuma u vrijeme kad djeca i mladi više nisu u školi, kad obitelji već kreću na odmor. Danas je dan velike molitve u kojoj odjekuje vječni poziv: Vratite se k meni i ja ću se vratiti k vama. Obratite se meni i ja ću se obratiti vama.

Kajemo se za sve prijestupe protiv Božjeg zakona. Kajemo se što smo dopustili da 50 godina nad nama vlada bezbožni sustav koji je tisuće i tisuće pobio bez suda i groba.

Kajemo se što jedino u ratu znamo biti složni, i što dopuštamo da pohlepa gospodari nad nama. Hoćemo li dopustiti da divlji kapitalizam rastrga i rasproda domovinu – na nama je. Današnji dan poziv je da zahvalno, razborito i odgovorno prepoznamo i prihvatimo velik Božji dar.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.