Kategorije
Duhovnost

Petrov put

Kada Isus pred svima proziva Petra nakon doručka na jezeru, riječ je o dovršetku dugačkoga puta. Petar se sigurno već u početku pridružio Isusu i u više je navrata očitovao svoju otvorenost i brzinu. Bitan korak na njegovu putu do velike blizine s Kristom neobičan je prethodni susret na jezeru kad se Isus usred noći približava, hodeći po vodi (Mt 14,25). Nije iskusnim mornarima oluja utjerala strah u kosti, nego Isusova pojava. Petar već ondje pokazuje svoju brzinu jer prvi reagira na Isusovu objavu “Ja sam”, samo što Petrovu čežnju da odmah dođe k Isusu obilježava čudna sumnja prepoznatljiva u “Ako si ti…?” (r. 28) Već ondje vidljiva je Petrova želja da nasljeduje Isusa i zapravo ga Kristov nalog: “Dođi!” pokreće. Strah za vlastiti život koji ga obuzima najava je onoga što će osjetiti u osjetljivim trenucima zatajenja. Ovdje ga je još Isusova ispružena ruka spasila od potonuća, ondje će potonuti u vlastitoj slabosti usprkos čvrstoj nakani da ostane vjeran do kraja.

Kod trećega ukazanja nakon uskrsnuća Isus ponajprije pokazuje da zna napraviti ugođaj i da se na njegovu inicijativu zbiva dijalog. Put je postupan, metoda ponavljanje. Paralele su očite. Isus triput postavlja pitanje, sluša odgovor, tri put daje nalog koji od Petra traži da preuzme i nastavi Kristovu ulogu dobroga pastira. O plodovima izvješćuju Djela apostolska koja opisuju hrabar Petrov nastup u kojem ističe oproštenje grijeha (Dj 2,38), a čudesna Kristova snaga očituje se kad Petar uskrisuje Tabitu (Dj 9,40).

usp. Petrov put do Isusa (Mt 14,22–33) * Uskrsli Isus i Petar * Petrova molitva

Gospodine, otvori oči moje duše da prepoznam kako i gdje dolaziš k meni u moj svijet. Sruši moje brane i ograde da ti moje srce može otvoreno progovoriti. Izlit ću preda te što nosim u duši tko zna otkad. Poslušat ću tvoje pitanje o mojoj ljubavi.

Upravo u mojoj oholoj brzopletosti, u mojoj lakoumnoj samouvjerenosti, dođi do mene i spasi me! Kad se od straha utapam, pruži ruku! Kad te ne prepoznajem i ne osjećam tvoju blizinu, progovori mi! Ti poznaješ moju žarku želju da dođem do tebe, zato mi zapovjedi: »Dođi!« Ti znaš da iskreno želim biti uza te i slijediti tvoj put, misliti tvoje misli, njegovati u svom srcu osjećaje tvojega srca. Zato te molim danas: pozovi me svojim moćnim, božanskim glasom: »Idi za mnom!«

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.