Rodi se Kralj

Novorođenče u jaslama

Pođimo do Kralja novorođenoga da ga zajedno upoznamo i još više uzljubimo. Rođen je u stajici izvan grada, neprihvaćen. Hladno mu je. On je malo dijete, ima dječje oči, dječje srce; nevin i čist kao anđeo. Potpuno je predan ljubavi i pažnji svoje Majke; povjeren posve skrbi svojega poočima i hranitelja.

Došli su pastiri, jednostavni, siromašni ljudi. Žive zajedno i mladi i stari. Skroman i težak pastirski život naučio ih je samoodricanju i međusobnu razumijevanju; jednostavnost i život s prirodom ponekad ih dovedu do lakovjernosti i naivnosti, ali uvijek ih prate razborit oprez i snaga za napore. Znaju se posvađati i prepirati, ali nastoje oko obiteljskoga raspoloženja, međusobne pažnje i pomoći, bratskoga druženja i darežljivosti. Zajednička molitva dio je pobožne tradicije među njima. Dolaze otvoreni i iskreni, dolaze se pokloniti nečemu nebeskom, Nekome Božanskom za koga iz predaje znaju da ima doći i za koga su anđeli s neba javili da se rodio u štalici. Povjerovali su znaku i pošli. I nije im smetao lik djeteta da u njemu prepoznaju svojega Boga, poklone mu se, daruju mu od svojega, i od onoga najboljeg i od onoga najsiromašnijeg što imaju. Dali su od srca sa željom da pomognu.

Poslije će doći i trojica mudraca koji predstavljaju visoku civilizaciju. Odlikuju se plemenitim životom duha i tijela. Učeni su, marljivi u znanosti i proučavanju. Bogati i svečani, iskreni i umni, strpljivi i ustrajni u traženju dolaze s raznih strana dalekoga svijeta. Sastali su se i pošli, sa željom za otkrivanjem istine. U svojoj odličnosti i raskoši, s dužnim poštovanjem, klanjaju se Djetetu, a u duši prepoznaju i priznaju Boga, Svemogućega Gospodara, Istinu, Svetost, Savršenstvo i Spasenje. Darivaju mu od svojega: tamjan za njegovo svevišnje božanstvo, zlato za njegovo neizmjerno kraljevstvo, plemenitu mast za njegovo presveto čovještvo.

Uz Mariju i Josipa pastiri i mudraci prvi su klanjatelji Isusu – Vječnoj Riječi, Kristu Kralju. Sklopimo ruke na molitvu da nam Božji Duh podari njihovu vjeru, onakvu odanost, darežljivost i poučljivost s kakvom su i jedni i drugi pristupali Novorođenomu.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.