Nov čovjek

Nadcarinik Zakej

Čovjek zdepast, ne baš širokih pleća, lukavim je putovima kroz jerihonsko mnoštvo hrlio naprijed. Lice mu stegnuto. Zasigurno je dobro znao da ga prijekim okom gledaju. Kako li se mi danas osjetimo kada nam pred oči stupi ljudsko lice u carinskoj odori i službeno upita što imamo prijaviti? Ili kada poreznik pokuca na vrata, kako li se trebamo osjećati? Zakej je, k tome, u službi strane vlasti i na višemu položaju: nadcarinik – dvostruko omražen.

Tako to biva u našemu prosuđivanju. Što je u čovjeka veće bogatstvo, izgleda nam uskogrudniji. Pa i sveti tekst evanđelja dopušta da nam Zakej na prvi pogled tako djeluje. Opisujući njegov stas, grčki izvornik navodi poznati pridjevak, veli da je malen (grč. mikrós): mikro-čovjek. Sitna duša.

Dolazak Krista Gospodina pokazuje da nije tako. Kada Isus dođe, predrasude se ruše. Provizorne, klimave ljudske slike padaju, a prodoran Božji pogled obasjava dušu. O, kako smo se prevarili! Pa taj Zakej prepun je svete želje. Dosta mu je prebrojavanja, računice, utjerivanja. U bogatstvu samomu ljudske sreće nema. Savjest se ugušiti ne da i traži svoje. Čaša gorčine i jada prelijeva se, nezadrživo. Duša grijehom izjedena čezne, vapi za otkupljenjem.

Velik je Zakej. Ishitren ugled nije ga spriječio da pred svima potrči, nošen vrućom željom, kao nestašno dijete. Za njih on je grješnik, ali ne da stidu da ga zaustavi. Upire sve snage, ne ustručava se ni na drvo se popeti samo da vidi Gospodina. Ako je ona žena vjernica tražila da se samo dotakne skuta Isusove haljine, Zakej ni to ne traži kao lijek od svoje duhovne boli. Dosta mu je da ga vidi. Golemo je njegovo očekivanje.

A Gospodin!? Gospodin potvrđuje i nadmašuje. Ne samo da je Isus došao točno na ono mjesto kako je bistroumni Zakej proračunao. Dao se je vidjeti. Isus, osim toga, uzdiže svoje oči i pogledi se susreću. U taj se čas zbiva ono neočekivano, nevjerojatno. Zakeja, grješnika, gleda ovaj sveti božanski čovjek. Spasitelj prepoznaje i priznaje njegovu želju. Vapaj izmučene duše nije Bogu nepoznat. Zakeju se želja ispunila, vidi Isusa. Ali i Isus vidi njega i zove ga imenom. Od pregoleme radosti koja je na pomolu srce umalo da ne prsne. Uzbuđenje je odjednom buknulo: »Doći će u moju kuću. U moju kuću. Bog šalje ovoga čudesnog Isusa.« Napeto se ustrčaše oko neočekivanoga gosta, gozba radosti počinje. I tu, u kući, vidi se koliko smo se mogli prevariti u svojoj procjeni. Polovine svojih dobara Zakej se odriče i spremno daje na dar. Tko bi od nas to bio pripravan učiniti? Snaga je Božjega oproštenja nepredvidiva. Uz Isusa Zakej postaje velika duša. Nije on pokvarenjak i prevarant. Osjetljiva je savjest živjela: ako je koga prevario, podmirit će višestruko.

Susret s pravim Bogom otvara srce za brata čovjeka. Božji pohod daje snagu i hrabrost za velika djela. Bog koji nam je darovao život ljubomorno i neumorno zahtijeva da pravedno raspodijelimo svoja dobra.

S Isusom počinje novi život. Zakej više nije slugan stranoga okupatora. On postaje zaštitnik svojima, braći i sestrama, potomcima Abrahama vjernika. Postaje glasnik novoga svijeta. Abrahamovu sinu došlo je Božje spasenje. Izgubljenoj kući dolazi spas, a to je sam Gospodin, Krist Isus.

Zakejev primjer

Što ćemo naučiti od Zakeja? Posljedica susreta s Isusom jest temeljito obraćenje.

Abrahamov sin – je li izgubljen? I Abraham ga je bio spreman zaklati, i mi mislimo da ga treba žrtvovati, da je izgubljen. Ali Bog traži posvećenje, prinos, uzvišenje. Izak pripada Bogu.

Zakej je kao evanđeoski izgubljeni sin. Bog ne umanjuje njegov grijeh, nego ga uspoređuje s izgubljenošću i smrću.

Isusov dolazak u kuću može se usporediti s pozivom Levija. I on spremno ustaje i kreće za Isusom.

Zakej ugošćuje Isusa kao što je već u Staromu zavjetu bogata žena iz Šunema primila čovjeka Božjega, proroka Elizeja na stan i hranu. Marta i Marija u evanđeljima također ugošćuju Isusa.

Zakej velikodušno želi dati, kao što žena u Betaniji na gozbi prije muke bez sustezanja, rastrošno pomazuje Isusa.

Isus naglašava da je »danas« došlo spasenje. Tako ponavlja i potvrđuje ono što su anđeli kod njegova rođenja navijestili: Danas vam se rodio Spasitelj! Riječ je o sadašnjemu vremenu.

Simpatična je želja Zakejeva s jedne strane i Isusov pogled s druge strane. Zakejeva računica postaje velikodušnost.

Zakej lukavo traži ono što hoće, makar trpio sramotu i osudu drugih. On ne samo da uspijeva vidjeti Isusa, nego – što je još važnije – daje se vidjeti Isusu. Prima ga u kuću.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.