Marta je drukčija

Drukčija je Marta. Kada nakon smrti brata Lazara ide Isusu ususret, opet se razlikuje od svoje sestre Marije koja ovoga puta ostaje u kući. Kada je čula da Isus dolazi, pošla je pred njega (Iv 11,20) i dočekala ga je vani. Za Isusova posjeta Marija je bila uza nj, a Marta se posvetila kućnomu poslu u kući u kojoj ga je primila (Lk 10,38).

Marta je u Evanđelju povezana s dvije osjetljive ljudske životne situacije. Prva je u Lukinu Evanđelju – kada nam dođe važan gost u kuću. Druga je u Ivanovu Evanđelju – kada nam netko umre.

Vrijedila je škola u kojoj je Isus bio pokazao da je i Marti učitelj. Nju je dvaput imenom zazvao: »Marta, Marta!« (Lk 10,41). Bijaše to kao kod važnih biblijskih zvanja kada Bog zahvaća duboko u život svojih izabranih i stvara preokret koji će odrediti životnu zadaću toga čovjeka. Tako je bilo s Abrahamom kada je Izak već bio na žrtveniku. Tako je bilo s Mojsijem pred gorućim grmom, a i sa Samuelom dok je još bio dječak.

Marti je Učitelj uputio važnu poruku da je samo jedno potrebno. Nju je vidio kako je sva zauzeta, kako se brine i uznemiruje za mnoge stvari. Nije on protiv posluživanja, sam je došao služiti. Poštuje Isus Martino služenje, ali objašnjava da je jedno potrebno.

Rezultati Isusove pouke očiti su u danima oko Lazarove smrti. Sada Marta pažljivo sluša i čim čuje da Isus dolazi, kreće van i ide mu u susret.

I sada, kao i onomad, ona prva progovara i upućuje mu svoju riječ: »Gospodine!« (Lk 10,40; Iv 11,21). Je li to prigovor? »Da si bio ovdje, brat moj ne bi umro.« Svakako nije zahtjev kao ono prije: »Reci joj da mi pomogne!« (Lk 10,40). Ovo sada jest priznanje Isusove moći. Marta govori da je prisutnost Isusova jača od smrti.

Marta je drukčija. Tko pred Isusom u evanđelju izriče tako preciznu vjeroispovijest o uskrsnuću u posljednji dan? Ona vjeruje da će njezin brat uskrnusti o uskrsnuću u posljednji dan (Iv 11,24). To je uskrsnuće mrtvih kojemu se Crkva tijekom vjekova sve do danas nada.

Ali Isus je još jednom Martin Učitelj. I ovo on ispravlja i nadopunjuje. Uskrsnuće nije daleko na kraju vremena. »Ja sam uskrsnuće«, kaže Isus. Ja, Marta, koji s tobom govorim ovdje i sada. Marti možemo zahvaliti jednu od uskrsnih »definicija« kojom se Isus sam objavljuje. »Ja sam Uskrsnuće i Život« (Iv 11,25). To će i djelom posvjedočiti.

Marta je drukčija. Ne samo vjerovanjem u uskrsnuće. Marta je poput Petra prvaka među apostolima. Na istoj je razini kao Stijena na kojoj Isus gradi, kao onaj kome povjerava ključeve. I ona je naime u presudnu času pred Isusom ispovjedila: »Ti si Krist, ti si Mesija!« (Iv 11,27; Mt 16,16). Upravo tako je Petar po objavi Oca nebeskoga odgovorio na Isusovo pitanje. Zato je blažen.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.